Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 10. 13:24, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Cameron: Nagy-Britanniának nem szabad "minden áron" az EU-ban maradnia

Cameron: Nagy-Britanniának nem szabad

Nagy-Britanniának nem szabad "minden áron" az Európai Unióban maradnia - mondta hétfőn a brit miniszterelnök, megerősítve, hogy két éven belül népszavazást kíván kiírni a brit EU-tagságról.

David Cameron, aki a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán szólalt fel, kijelentette: az EU jelenlegi működési módja nem megfelelő Nagy-Britannia számára, ezért változtatások szükségesek. Cameron szerint a brit kormány olyan EU-hoz akar tartozni, amelynek fő eleme a közös piac, és nem a mind szorosabbra vont unió. "Az nem működőképes stratégia, ha valaki csak azt hajtogatja, hogy történjék bármi, nekünk az Európai Unióban kell maradnunk" - tette hozzá.
A brit kormányfő szerint a London által igényelt uniós reformok - köztük a bevándorlás szabályozásának szigorítása - tárgyalásokkal elérhetők. Amint az erről folytatott tárgyalások lezárulnak, ki lehet írni a népszavazást arról, hogy a brit lakosság a megreformált Európai Unióban akar-e maradni, vagy inkább kilépne az EU-ból - mondta Cameron.
A konzervatív párti brit miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy a brit EU-tagság sorsáról általa kilátásba helyezett, 2017 végén esedékes népszavazás kampányában csak a London által követelt EU-reformok megvalósulása esetén fogja támogatni Nagy-Britannia további uniós tagságát. A brit kormány elsődleges reformkövetelései között szerepel, hogy az uniós bevándorlás szabályozásának fő elemeit tagállami hatáskörbe kell visszautalni.
David Cameron az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást.
Cameron e nézetei gyökeresen ellentmondanak a CBI álláspontjának. A Brit Iparszövetség vezérigazgatója épp a múlt hét végén buzdította az EU-szkeptikus brit politika elleni fellépésre a brit vállalatvezetőket. John Cridland a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva kijelentette: erre azért van szükség, mert az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás mellett szóló üzleti érvek elvesznek a bevándorlásellenes nézetek hangzavarában. Hozzátette: nem tud olyan CBI-tagvállalatról, amelyik ne függne valamilyen módon az EU egységes munkapiacától.
A CBI nemrégiben összeállított egy elemzést, amely szerint Nagy-Britannia EU-tagsága minden brit háztartás számára évi átlagban 3 ezer font (csaknem 1,2 millió forint) anyagi előnnyel jár.

Címkék: Nagy-Britannia-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).