Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. November 06. 10:39, szombat | PR

Csavarkompresszorok az ipar szolgálatában

Csavarkompresszorok az ipar szolgálatában

A kompresszorok piacának egyik kiemelkedő szegmensét képezik a csavarkompresszorok. Ezeket a berendezéseket elsősorban az ipar területén alkalmazzák. Mivel több egy ilyen készülék a társainál és mire alkalmazható?

Kompresszorkínálat

A kompresszorok piaca mára jellemzően két szegmensre szűkült: a dugattyús és a csavarkompresszorok kategóriájára. A különbségtétel egyrészt kifejezetten egyszerű, másrészt valamelyest mégis nehézkes. Ha működési elv és felhasználási terület alapján teszünk különbséget, az mindenképpen termékeny. Ugyanakkor érdemes tartózkodni az olyan kijelentésektől, hogy egyik vagy másik verzió a jobb. Más-más karakterrel és tulajdonságokkal bírnak, így abszolút egyéni preferenciák mentén lehet csak döntést hozni.

Ami biztos, hogy a dugattyús kompresszorok a szakaszos teljesítményük okán leginkább hobbicélokra lehetnek alkalmasak. Akadnak persze kivételek, hiszen olajmentes változataikat a fogászat vagy épp kozmetika területén is alkalmazzák. A másik biztos kijelentés pedig az, hogy ha ipari felhasználásól van szó, akkor a csavarkompresszorok jelentik a választ. Ebben a hazai forgalmazók is egyetértenek, így a https://btkkft.hu/ csapata is azt javasolja, hogy ipari célokra ilyen típusú berendezést válasszunk.

Megbízható, folyamatos teljesítmény

A csavarkompresszorok felépítésüket és működési elvüket tekintve precíziós készülékek. A levegő sűrítését két, mérnöki pontossággal egymással szemben elhelyezett csavar végzi. Az ellentétes forgásukkor létrejövő erőhatások nyomják össze, tehát sűrítik a levegőt. A készülékek folyamatos működésre képesek. Habár dugattyús társaikkal egyetemben itt is beszélhetünk működés közbeni hevülésről, a hűtésért felelős olajréteg teszi a dolgát.

Az iparban azonban jellemzően tiszta, olajmentes levegőre van szükség. A csavarkompresszorok tehát sok esetben már alapból ellátásra kerülnek egy filterrel, mely megszűri az olajat. Ezáltal az nem kerül a sűrített levegőbe, így pedig a legszigorúbb ipari előírásoknak is megfelel. Az ipari kompresszorok használatát egyébként is keretbe foglalják bizonyos jogszabályok, melyeknek mindenképpen meg kell felelnie a berendezéseknek.

Ipari alkalmazások

Bizonyos ipari folyamatokhoz – elsősorban a gyártás területén – elengedhetetlen a megfelelő sűrített levegőellátás. A folyamatosság mellett a minőség is fontos, ebben az esetben elengedhetetlen a tiszta és száraz levegő. Jelen állás szerint ezek előállítására jelenleg a csavarkompresszorok képesek. A készülékeket előszeretettel alkalmazzák például az autóiparban is. Egyes gyártósori gépek, pneumatikus eszközök működtetése nem is lenne lehetséges a megfelelő mennyiségű sűrített levegő nélkül.

Ezekből is kitűnik tehát, hogy a csavarkompresszorok ipari térhódítása elsősorban a folyamatos, nagy teljesítményének köszönhető, illetve annak, hogy képes megfelelni a berendezések felé támasztott jogszabályi előírásoknak is. Felső kategóriás modelljeik már mikroprocesszorral vezéreltek, melyek egészen új dimenzióba is helyezhetik a csavarkompresszorok alkalmazását. Ami biztos: a berendezések hosszú évekre megvetették lábukat az ipar területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat