Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2011. Augusztus 27. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Devizafüggőség csapdájában az ország

Devizafüggőség csapdájában az ország

Amikor a svájci frank árfolyama meglódul, nem csak azok a magyar polgárok kerülnek bajba, akiknek devizahitelük van.

Az ország egészét rosszul érintik ezek az események, hiszen az önkormányzatok mellett a magyar állam és a hazai vállalatok is jelentős, külföldi pénznemben felvett adóssággal küszködnek-írja a Magyar Nemzet. A nagyon magas devizaigény kiszolgáltatottá teszi Magyarországot a spekulációs támadásokkal szemben.

Az elmúlt egy évben elemzői vélemények szerint csökkent az ország devizafüggése elsősorban annak köszönhetően, hogy a korábbi évekre jellemző kereskedelmi hiány masszív többletre váltott a meglóduló export miatt. Ez jól tükröződik a nettó finanszírozási többlet mutatójában, amely idén az első negyedévben 345 milliárd forintot tett ki. A devizafüggőség úgy tud mérséklődni, hogy a finanszírozás többlete forrást teremt a külföld felé felhalmozott adósság csökkentéséhez. Ez a tartozás négy részből tevődik össze-írja a lap. Arról a svájci frank augusztus eleji árfolyamcsúcsainak idején sok szó esett, hogy a lakosságot és az önkormányzatokat mekkora devizaadósság terheli. Az viszont kevésbé köztudott, hogy az államnak és a hazai vállalatoknak is jelentősek a külföldi pénzben fennálló tartozásaik.

Az ország teljes, 140 milliárd euró körüli külső adósságának mindössze egyharmadát tesz ki az állam devizaadóssága. Jól látható tehát, hogy a külföldi adósság nagyobbik része magánadósság, így az államadósság csökkentése önmagában nem elegendő a devizakitettség mérséklésére és az export sem biztos, hogy képes lesz tartósan orvosolni a kialakult állapotot. A lapnak nyilatkozó Szegő Szilvia egyetemi docens szerint létre kell hozni egy devizapolitikai tanácsot Magyarországon, amely a valutakitettség kérdésével komolyan foglalkozna.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 21. 18:03, csütörtök | Belföld

Elítélték az élettársát és kétéves gyermekét meggyilkoló férfit

Életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2018 őszén megölte élettársát és annak kétéves gyermekét

2021. Október 21. 15:01, csütörtök | Belföld

Európai TOP szökevényeket fogtak el a magyar fejvadászok

A szlovén rendőrség által keresett különösen veszélyes külföldieket fogtak el a magyar rendőrök Győrben.

2021. Október 21. 13:08, csütörtök | Belföld

Tűzgömb húzott el Magyarország felett

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán.

2021. Október 21. 12:01, csütörtök | Belföld

Emelkednek a használtautó-árak Magyarországon

A szűkülő kínálat miatt nő a magánszemélyek és a kereskedések által kínált használt gépkocsik ára, bizonyos modellekért akár 15 százalékkal kell többet fizetni októberben, mint év elején