Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2018. Június 08. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotóillusztráció:pixabay

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben - áll az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésben.

Az atlantai székhelyű intézmény kutatásai szerint csaknem az összes tagállamban emelkedett az öngyilkosságok száma, az államok felében több mint 30 százalékkal. A kutatások az 1999 és 2016 közötti időszakra vonatkoznak.

Az Egyesült Államokban az öngyilkosság az egyik legnagyobb társadalmi probléma: 2016-ban csaknem 45 ezer amerikai vetett véget önkezűleg az életének. "Valóban nagy gond ez ebben az országban, de okai nemcsak lelki bajokban, mentális betegségekben lelhetők fel" - fogalmazott a felmérés eredményeinek bemutatásakor Deborah Stone, a kutatás egyik vezető tudósa. Kifejtette, hogy nagyon sokféle körülmény és ok vezet öngyilkossághoz, ezért átfogó megoldásokat lát szükségesnek a jelenség visszaszorításához.

A CDC tanulmányából kiderül: a legtöbb öngyilkosságot a keleti partvidéken és a középnyugati államokban követik el. Észak-Dakotában például 1999 és 2016 között 57.7 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma, a legkisebb arányú - 5.9 százalékos - emelkedés Delaware államban volt tapasztalható, míg a nyugati Nevadában egyáltalán nem követtek el több öngyilkosságot, mint korábban.

Az öngyilkosok leggyakrabban fegyverrel vetnek véget életüknek, az esetek több mint felénél lőtt sebesülésekbe halnak bele. Az áldozatok több mint felénél az öngyilkosság váratlanul éri környezetét: 54 százalékuknak korábban nem voltak lelki, vagy mentális problémái. "Ezeket az embereket más gondok nyomasztották: párkapcsolati problémák, pénzügyi nehézségek, a munkahely elvesztése, továbbá a kábítószer-függőség" - mondta az amerikai közszolgálati rádiónak Deborah Stone.

A jelentés felhívja a figyelmet a "halálos eszközök" visszaszorításának fontosságára is, konkrétan azonban nem említi meg a fegyvereladás és -tartás korlátozását. A közszolgálati rádió riporterének kérdésére, amely azt firtatta, hogy ezt vajon szándékosan hagyták-e ki, Stone azt válaszolta: "ez nem egyszerűen fegyvertartás kérdése, hiszen az öngyilkosságokat gyakran méreggel, vagy gyógyszerrel követik el, tehát a megelőzéshez átfogó szemlélettel kell közelíteni".

A CDC kutatása elsősorban statisztikai jellegű volt, nem terjedt ki az öngyilkosságok mélyebb társadalmi okainak feltárására.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 09:38, szerda | Külföld

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán.

2022. December 06. 16:53, kedd | Külföld

Kreml: tárgyalni csak a \"különleges hadművelet\" céljainak elérése után lehet

Oroszország kész a tartós békére, de a \"különleges hadművelet\" céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.