Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. November 19. 18:08, péntek | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egy év alatt több mint 100 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban

Egy év alatt több mint 100 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban

Több mint 100 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban a 2021 áprilisával zárult 12 hónapos időszakban

- derült ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdán közzétett adataiból.

A CDC közlése szerint a túladagolás miatti halálozások száma több mint két évtizede folyamatosan emelkedik, az elmúlt két évben ez a folyamat felgyorsult, és a szerdán közzétett új adatok szerint 2020 májusától 2021 áprilisáig csaknem 30 százalékkal nőtt. Az adatok azt mutatják, hogy az opiátok csaknem 75 000 halálesetet okoztak az idén áprilisig, és a szintetikus opiátok, mint például a fentanil, 64 000 ember halálához vezettek.

A fentanil az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt - a legtöbb túladagolásos halálesetet okozó kábítószer-típusok között - megelőzte a heroint. A kábítószerkereskedők a fentanilt más kábítószerekkel keverik, ez az egyik oka annak, hogy a metamfetamin és a kokain okozta halálesetek száma is emelkedik.

A CDC utalt arra, hogy a fentanillal összefüggő halálesetek száma ugrásszerűen növekszik például Las Vegas környékén is. A dél-nevadai egészségügyi körzetben idén augusztusig 160 kábítószer-túladagolásos halálesetet regisztráltak. Brandon Delise, az egészségügyi körzet járványügyi szakértője szerint a régióban minden valószínűség szerint túlszárnyalják majd a tavaly tapasztalt 193, fentanil okozta halálesetet.

A szakértők úgy vélik, hogy a fentanil elterjedése mellett a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt a kábítószerfogyasztás és -túladagolás, illetve az ezzel összefüggő halálozások aránya az egész országban. A Covid-19 járvány ugyanis sok kábítószer-fogyasztót is "szociálisan elszigetelt", aki emiatt nem kapta meg a szükséges kezeléseket.

"Ezek az adatok iszonyúak" - nyilatkozta Katherine Keyes, a Columbia Egyetem kábítószerrel történő visszaélésekkel foglalkozó szakértője szerdán az amerikai AP hírügynökségnek. "Ez olyan mértékű túladagolásos haláleset, amelyet ebben az országban még nem tapasztaltunk" - tette hozzá.

A kábítószer-túladagolás ma már meghaladja az autóbalesetek, a fegyveres erőszak, sőt az influenza és a tüdőgyulladás miatt bekövetkezett halálesetek számát is az Egyesült Államokban. Az összesített adat megközelíti a cukorbetegség miatt elhunyt emberek számát. A cukorbaj az ország hetedik számú halálozási oka.

A CDC adatai szerint a túladagolásban elhunyt áldozatok száma Delaware, New Hampshire, New Jersey és Dél-Dakota államok kivételével minden tagállamban nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A legnagyobb növekedést Vermont (70%), Nyugat-Virginia (62%) és Kentucky (55%) államokban tapasztalták. Minnesotában 858-ról 1188-ra, körülbelül 39 százalékkal nőtt a túladagolás miatti halálesetek száma 2020 májusa és 2021 áprilisa között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.