Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Szeptember 21. 13:33, hétfő | Helyi

Egy időben táncolnak együtt hétfőn

Egy időben táncolnak együtt hétfőn

Szeptember 21-én, hétfőn 17 órakor az ország különböző pontjain - Tamásiban is - egy időben szólaltatják meg zenéjüket a Szenior Örömtánc csoportok, hogy együtt táncoljanak a demenciával élőkért.

Az Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkra már több mint 80 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Minden év szeptember 21-én, Ausztráliától Zimbabwéig emberek tömegei vesznek részt olyan eseményeken, amelyek segítségével felhívhatják a figyelmet az Alzheimer Világnapra, és kifejezhetik szolidaritásukat a globális ügy mellett. A kampány szlogenje: „Ne felejts!”, témája pedig a demencia korai felismerésére, a korai diagnózisra és a megelőzésre fókuszál. Becslések szerint évente 10 millióan betegszenek meg, ami 3 másodpercenként jelent egy új esetet. Az Európai Unióban jelenleg 10,5 millióra tehető a demenciával élők száma, 2050-re eléri a 18.7 milliót. Magyarországon 250 ezerre tehető a betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké – vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és közvetlen hozzátartozóké a többszöröse –, akiknek életét gyökeresen változtatja meg a betegség. Az Alzheimer-kór már több mint egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megtámadja az agyat, ezért jobb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, például tánccal. A szenior örömtánc olyan közösségi tánc, amelyet úgy terveztek meg, hogy alkalmazkodjon az idős szervezethez. A tánc teljességében csak kíméletes mozgáselemeket tartalmaz, alapvetően 50 év felettieknek fejlesztették ki. Kutatások kimutatták, hogy segít a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében. A szeptember hónap ráirányítja a figyelmet a betegségre! Ennek jegyében szeptember 21-én, hétfőn 17 órakor az ország különböző pontjain egy időben szólaltatják meg zenéjüket a Szenior Örömtánc csoportok, hogy együtt táncoljanak a demenciával élőkért. Tamási is csatlakozik ehhez a rendezvényhez: a Tamási Szenior Örömtánc csoport szeretettel vár minden érdeklődőt a művelődési központ előtti téren, aki szívesen támogatja a rendezvényt jelenlétével, részvételével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.