Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre drágább a kártyás vásárlás

Egyre drágább a kártyás vásárlás

Nem csak a bankszámla-műveleteknél és a készpénz felvételénél, de a kártyás vásárlásoknál is egyre több bank az ügyfélre terheli a tranzakciós illetéket. Ha növelik az illeték mértékét, még drágább lehet a vásárlás - írja a Világgazdaság.

Tranzakciós illetékből a tervezettnek alig több mint a fele folyt be az államkasszába az első három hónapban. Az elmaradás miatt nem zárható ki, hogy néhány hónapon belül megemelik a közteher mértékét, akkor pedig valószínűleg a bankok is arra kényszerülnek majd, hogy az eddiginél is nagyobb arányban hárítsák át a fogyasztókra a terheket. A készpénzfelvételek és az átutalások a legtöbb banknál így is megdrágultak az év első hónapjaiban, emellett több helyen fizetőssé vált a bankkártya-birtokosok számára klasszikusan ingyenesnek számító kártyás vásárlás is.

A Bankráció összesítése szerint hét hazai hitelintézetnél vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél a betéti kártyás vásárlásokra felszámíthatják az illeték mértékének megfelelő díjat, emellett tucatnyi banknál még a hitelkártyás vásárlások is fizetőssé váltak bizonyos esetekben. Az utóbbi azért is érdekes, mivel a hitelkártyák kifejezetten vásárlásra szolgáló plasztiklapok, a velük történő készpénzfelvételt a bankok többsége magas díjakkal bünteti, az éves díjaik is és a használatukhoz kapcsolódó többi költség is jellemzően lényegesen magasabb, mint a betéti kártyák esetében.

A betéti kártyás vásárlásokért egyelőre a Budapest Bank, az FHB, a KDB, a Kinizsi Bank, az Oberbank, a PANNON Takarékbank és a Raiffeisen Bank bizonyos számlacsomagjaiban kell fizetni. A díjak minden hitelintézetnél megegyeznek az illeték összegével, vagyis a tranzakció 0,2 százalékát, maximum 6 ezer forintot számítanak fel utánuk. A felsoroltak között van olyan bank is, amelyiknél januárban még csak 0,1 százalék volt a kártyás vásárlások díja, és csak később emelte a terhet 0,2 százalékosra feltehetően azért, mert a parlament végül a korábban tervezettnél magasabb tranzakciós illetéket szavazott meg az ilyen tranzakciókra.A betéti kártyáshoz hsonló díjak terhelik a hitelkártyás tranzakciókat is azoknál a bankoknál, amelyek a hitelkártyás vásárlások esetében is áthárítják az illetéket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk