Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 12. 17:35, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Egyre több helyi politikus ellen követnek el bűncselekményt Németországban

Egyre több helyi politikus ellen követnek el bűncselekményt Németországban

Egyre több helyi politikus és tisztségviselő ellen követnek el bűncselekményeket Németországban egy vasárnapi lapbeszámoló szerint.

A tartományi belügyminisztériumoktól származó előzetes adatok szerint több tartományban meredek emelkedést tapasztaltak tavaly - írta a Welt am Sonntag című német lap.

Leginkább az ország keleti részére, a volt NDK területére jellemző a helyi politikusok és tisztségviselők elleni támadások és egyéb bűncselekmények elszaporodása. Türingiában és Szászországban az egy évvel korábbihoz képest megduplázódott, 101-re, illetve 159-re emelkedett az esetek száma tavaly.

Az ország nyugati részén jelentős növekedést regisztráltak Baden-Württembergben, ahol a 2018-as 81-ről 104-re emelkedett az ilyen bűncselekmények száma 2019-ben, és Rajna-vidék-Pfalz tartományban is, ahol az egy évvel korábbi 25 után 44 esetet jegyeztek fel. Az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban viszont csökkent az ügyek száma.

A helyi politikusok és tisztségviselők tekintélyének gyengüléséről, és a velük szembeni türelmetlenség és erőszak erősödéséről számolt be egy másik vasárnapi német lap, a Bild am Sonntag is. Példaként említették az észak-rajna-vesztfáliai Kamp-Lintfort polgármesterét, Christoph Landscheidtet, aki a Jobboldal (Die Rechte) nevű, a lap által neonáciként jellemzett helyi párttól érkező fenyegetések miatt fegyverviselési engedélyt akar szerezni.

Mindezzel kapcsolatban Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy interjúban - amely ugyancsak a Bild am Sontagban jelent meg - kijelentette, hogy aki politikusnak áll, az tudja, hogy veszélynek teszi ki magát, és nem szükséges emiatt "hisztériát" kelteni.

"Tűzoltónak lenni Ausztráliában sokkal veszélyesebb, mint képviselőnek lenni Berlinben" - fogalmazott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hozzátéve, hogy nemcsak a politikusok, hanem valamennyi polgár megkövetelheti az államtól a védelmet és a biztonságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.