Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyszerűsödnek a gazdával külföldre utazó háziállatokra vonatkozó szabályok

Egyszerűsödnek a gazdával külföldre utazó háziállatokra vonatkozó szabályok

Egyszerűbb lesz magunkkal vinni kutyát, macskát vagy vadászgörényt a külföldi, nem kereskedelmi célú utazásokra, de az állatokra vonatkozó egészségügyi előírások szigorodnak: erről döntött az Európai Parlament.

A külföldi utazás előtt a háziállat gazdájának ellenőriznie kell, hogy érvényes-e még az állat veszettség elleni oltása. A már beoltott, de a betegséggel szemben még nem ellenálló 12-16 hónapos állatok utazását megengedik az EU miniszterei által már informálisan jóváhagyott szabályok.

'Az Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, és minden negyedik háztartásban tartanak valamilyen háziállatot. A jövőben a gazdáknak sokkal kevesebb adminisztrációval kell megküzdeniük, ha a kedvencükkel külföldre utaznak' - mondta Horst Schnellhardt (néppárti, Németország), a jogszabályért a Parlamentben felelős képviselő. A szabályok másfél év múlva lépnek életbe.

Legfeljebb öt állat

A jelenlegi szabályok szerint az illegális állatkereskedés megakadályozása miatt ötnél több állattal nem léphetünk át a határon. Az új előírások viszont mentesítik a korlátozás alól a tulajdonosokat akkor, ha bizonyítottan versenyre, kiállításra, vagy egyéb sporteseményre viszik magukkal a kutyákat, macskákat, vadászgörényeket.

Azonosító iratok

Az új szabályzás egyértelműsíti az 'állatútlevélre' és a veszettség elleni oltásra vonatkozó előírásokat. Az állat beazonosítására szolgáló iratot az erre feljogosított állatorvosnak kell kiállítania. Az iratnak tartalmaznia kell az állatba beültetett chip kódját, a veszettség elleni oltás részleteit és minden további információt az állat egészségi állapotáról.

2011 júliusa óta kizárólag az elektronikus chip segítségével lehet hivatalosan azonosítani a kutyákat, macskákat és vadászgörényeket (ezek az állatok hordozhatják a veszettség vírust). A korábban készült, az állat bőrén tisztán olvasható tetoválás azonban továbbra is érvényes marad.

Magyarországon 2013-tól minden négy hónaposnál idősebb kutyába kötelező beültetni az azonosító chipet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk