Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 16. 14:21, szerda | PR

Életszerű nyelvvizsgát keresel? Ezt nézd meg!

Életszerű nyelvvizsgát keresel? Ezt nézd meg!

Sokan idegenkednek a nyelvvizsgától, mert azt gondolják, hogy nem azokat a készségeket méri, amik a való életben tényleg kellenek. Van azonban már olyan nyelvvizsga is, ami kifejezetten a kommunikációs kompetenciát méri.

A nyolcvanas években kezdett divat lenni, majd később követelménnyé válni a nyelvvizsga. Akkor még alapvetően egyfajta, az úgynevezett „Rigó utcai” nyelvvizsga volt az elérhető, de ha volt is más, az is hasonló kaptafára futott. Szerencsére ahogy az idő előrehaladt, megjelentek újfajta nyelvvizsgák is, amiről az euroexam.org oldalon olvasható bővebb leírás. Miben annyira másak ezek az újfajta nyelvvizsgák és miért van ennek jelentősége egyáltalán?

Mi a gond a tradicionális nyelvvizsgával?

A tradicionális nyelvvizsgákat elsősorban azért érte sok kritika, mert feladat alapúak voltak és nem kompetenciát mértek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a beszélt nyelvi készségekre, és ezzel a való életben való boldogulásra treníroztak, hanem begyakoroltatták például, hogy kizárásos alapon megtaláljuk egy feleletválasztós tesztben a megfelelő megoldást.

Az ilyen jellegű teszteknek és feladatoknak igen kevés köze van ahhoz, hogy élőben hogyan használja valaki a nyelvet, de papírt kap róla, ha sikeresen teljesíti a feladatokat. Sokszor előfordult, hogy valaki begyűjtötte a nyelvvizsgát, megkapott vele egy állást, de a nyelvtudása használhatatlan volt éles helyzetben. Így állt elő az a helyzet, hogy a munkaadók egyre kevésbé követelték meg a nyelvvizsgát és egyre inkább saját maguk tesztelték a nyelvi készségeket. Ez pedig hosszútávon ahhoz vezetett, hogy a nyelvvizsgát ma már elsősorban bizonyos formális helyzetekben, például feltételi plusz pontszámhoz, vagy akár külföldi továbbtanuláshoz tudjuk használni.

Miben másak az új nyelvvizsgák?

A nyelvvizsgák új generációja szakított a feladat alapú teszteléssel és a nyelvi kompetencia mérésére tette a hangsúlyt. Megjelentek az egynyelvű vizsgák, megszűntek a feleletválasztós tesztek és inkább egy nyelvi helyzet megoldását mérik a vizsgán. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a vizsgán egy adott kommunikációs szituációban, például prezentációt vagy megbeszélést szimuláló helyzetben kell demonstrálni a nyelvi tudásunkat, vagy egy hírműsor hallgatása alapján kifejtendő kérdésekkel mérik a szövegértést.

Miért jó ez?

Az újfajta nyelvvizsgák végre garanciát adnak, hogy a vizsgát sikeresen teljesítő nyelvtanuló valóban boldogulni tud egy adott élő nyelvi szituációban. A nyelvtanulásnak pedig ez a célja, nem a nyelvi tesztek megválaszolása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat