Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 16. 14:28, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elhunyt Jakab Ferenc virológus professzor

Elhunyt Jakab Ferenc virológus professzor

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár - tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a honlapján pénteken.

Azt írták: a PTE innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője 46 éves volt.

A professzort a felsőoktatási intézmény saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, temetéséről később intézkednek - közölték.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. A PTE biológia-kémia szakán 2002-ben diplomázott.

Jakab Ferenc 2005-ben doktori fokozatot szerzett, 2012-ben habilitált, 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett.

A szakember kutatási területe a magas pathogenitású vírusok okozta humán fertőzések vizsgálata és a vírusfertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzése.

Jakab Ferenc dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban.

Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak, rendszeresen nyilatkozott a járvány terjedéséről, az oltásokról és a védekezésről.

Teljesítményéért több díjat, egyebek mellett 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott.

Fotó: Wikipedia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során