Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 26. 09:03, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítélte Észak-Korea rakétatesztjét az EU

Elítélte Észak-Korea rakétatesztjét az EU

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea csütörtökön interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, ez az ENSZ Biztonsági Tanácsában született több határozat megsértését jelenti,

és komoly fenyegetést jelent a nemzetközi és regionális békére és biztonságra nézve - szögezte le Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője pénteki sajtónyilatkozatában.

Borrell felszólította Észak-Koreát az ENSZ BT határozatainak tiszteletben tartására, nukleáris és tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére, ballisztikusrakéta- és nukleáris programjainak feladására.

"Felszólítjuk a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel a destabilizáló intézkedésekkel, tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, és kezdje újra a párbeszédet az érintett partnerekkel. Az EU készen áll arra, hogy támogasson minden érdemi diplomáciai folyamatot" - hangsúlyozta Borrell.

Az EU arra is felszólította Phenjant, hogy írja alá és ratifikálja az átfogó atomcsendegyezményt.

Észak-Korea csütörtökön saját állítása szerint új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az "amerikai imperializmus" elrettentése érdekében. Phenjan 2017-ben hajtott végre legutóbb kísérletet ilyen rakétával, s mostani teszt azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál; Japántól nyugatra csapódott a tengerbe. Az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen irányította a rakétakísérletet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.