Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 05. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítéltek 3 volt rendőrt

Elítéltek 3 volt rendőrt

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönre ítélt 3 volt rendőrt a Debreceni Törvényszék kedden - tudatta a bíróság a honlapján közleményben.

Az eljárás adatai szerint 2019. augusztus 25-én a három vádlott egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre ment, mert családi konfliktusról érkezett bejelentés.

A vádlottak egy agresszív, ittas férfivel szemben intézkedtek. Azért, hogy megfékezzék, kezeit hátra bilincselték, mentőt kértek a helyszínre, és a férfit beültették a szolgálati gépkocsiba. Ám a vádlottak a mentő kiérkezését nem várták meg, hanem egy a településen lévő parkolóba hajtottak. A sértett nem tudott mozogni, továbbra is meg volt bilincselve és biztonsági övvel is rögzítették az autóban. A férfiről a harmadrendű vádlott videofelvételt készített, amivel társai egyetértettek. Eközben az elsőrendű vádlott a sértett tarkóját megszorította és a fülébe kiabált. A sértett fájlalta a csuklóját, azonban az elsőrendű vádlott az agresszív viselkedést nem hagyta abba, eközben a gépkocsi első ülésen tartózkodó másodrendű vádlott hátrafordult és háromszor a sértett irányába ütött, egyszer el is találta. A felvételt készítő harmadrendű vádlott is kiabált a férfivel, majd az elsőrendű vádlott tovább folytatta a bántalmazást, megfélemlítést.

A tényállás szerint a vádlottak azzal a céllal tanúsítottak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartást, hogy a sértettben az adott etnikai csoporthoz tartozása miatt riadalmat keltsenek.

A három volt rendőr szolgálati jogviszonya a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon az ügy kivizsgálását követően megszűnt, ellenük a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség emelt vádat.

Kedden a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előkészítő ülést tartott, ahol a vádlottak és védőik nem kérték a vádirat ismertetését, így az ügyész büntetés kiszabására tett indítványt és megjelölte a bizonyítékait. A vádlottak az előkészítő ülésen lemondtak tárgyaláshoz való jogukról és beismerő vallomást tettek, amit a katonai bíró elfogadott, és így tovább már nem vizsgálta a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését.

A törvény szerint a vádlottak beismerésére után a bíróság nem szabhatott ki az ügyészi mértékes indítványnál súlyosabb büntetést, annál enyhébbet pedig nem tartott indokoltnak.

A bíróság bűnösnek mondta ki a három vádlottat hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás és bántalmazással, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt, melyet a harmadrendű vádlott bűnsegédként követett el.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően az elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kötelezte indulatkezelési terápián való részvételre, melynek ellenőrzése érdekében a próbaidő tartama alatt a vádlott pártfogó felügyeletét is elrendelte. A másodrendű vádlottat a bíróság 1 év 11 hónap, míg a harmadrendűt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkettőjük esetében 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság mindhárom vádlottat lefokozta.

Az elsőfokú bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész és a harmadrendű vádlott, illetve védője tudomásul vette, ám az első- és másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.