Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 05. 08:11, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et kapta lencsevégre.

A 165 millió dolláros NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) alig két héttel indulása után, június 28-án készítette a képeket, amelyeken jól látható, hogy a fekete lyuk miként falja fel a szomszédos csillagot - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/16411-black-hole-photo-nasa-telescope.html).
A Cygnus X-1-ről az új röntgencsillagászati műhold által készített felvételek lényegesen élesebbek, mint az objektum korábbi megfigyelései során valaha látottak.
"Első ízben közvetlenül fókuszálhattunk a világegyetem magas energiájú röntgenforrásaira. Ez olyan, mint amikor új, erősebb szemüveget veszünk fel és hirtelen kitisztul körülöttünk a világ" - fogalmazott Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója.
Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlegének (Jet Propulsion Laboratory) munkatársa, aki részese a projektnek, arra mutatott rá, hogy az űrteleszkóp segítségével a magas energiájú röntgenforrások olyan titkait leshetik meg, amelyekről korábban álmodni sem mertek.
A feketelyukvadász űrteleszkóp következő célpontja a G2 1.5-0.9 katalógusjelű objektum lesz. Egy szupernóva maradványairól van szó, egy olyan csillagéról, amely sok ezer éve robbant fel a Tejútrendszerben. A NuSTAR feladatául kapta a 3C273 katalógusjelű objektum, egy 2 milliárd fényévnyire lévő fekete lyuk megfigyelését is.
Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR röntgencsillagászati "szemei" segítségével fekete lyukakra és egyéb egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik más galaxisokban.
Minimum kétéves küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra. Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel nagyenergiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény is megtörik és eltorzul a fekete lyukak rendkívül erős gravitációjának következtében.
A NuSTAR a szupernóvák maradványait is kutatja, hogy a tudósok bővítsék az atomok képződésével kapcsolatos ismereteiket, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét. A várakozások szerint az új űrteleszkóp felvételei százszor érzékenyebbek és tízszer nagyobb felbontásúak lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászai műholdak képei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.