Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 05. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Elkezdik az oktatásban dolgozók tömeges oltását Szlovéniában

Elkezdik az oktatásban dolgozók tömeges oltását Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az oktatás C modell szerint zajlik majd: az osztályokat megfelezik, egyik héten az osztály egyik fele, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik azok számára, akik otthon maradnak - mondta a tárcavezető.

Hozzátette: a kormány döntött a maszkviselés szabályairól is. Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, ez alatt csak a tanároknak kell viselni.

Folytatódik az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak heti rendszerességgel történő tesztelése is. Ami pedig az oltást illeti - emelte ki a miniszter - először az 50 évnél idősebbeket oltják be.

A válságkabinet sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a 12 régióból kettőben, ahol jobb a járványhelyzet, a jövő héttől kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Szlovéniában csütörtökre 1019-cel 193 284-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 4 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3878-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 511-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 667 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 872-t. Egy nap alatt kilenc beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5564-re emelkedett. Kórházban 740 beteget ápolnak, közülük 69-an vannak lélegeztetőgépen.

Andrej Plenkovic kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén megerősítette, hogy a külügyminisztérium bekérte az orosz Szputnyik V vakcina dokumentációját ellenőrzésre, hogy a Halmed horvát gyógyszerügynökség ez alapján engedélyezhesse behozatalát.

"Több mint készen állunk a beszerzésére" - húzta alá.

Eközben a horvát sajtó is beszámolt arról csütörtökön, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz vakcina folyamatos értékelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése