Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 16. 08:17, szombat | Belföld
Forrás: mti

Elkezdődött a tihanyi levendulafesztivál

Elkezdődött a tihanyi levendulafesztivál

Elkezdődött a levendulafesztivál Tihanyban, a június végéig tartó rendezvény látogatóit \"szedd magad\" levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, valamint vezetett túrákkal várják.

A Levendula Hetek pénteki megnyitóján Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a 14. alkalommal megrendezett fesztivál "közelebb viszi az emberhez a természet csodáját".

Hozzátette: a programsorozat szép példája annak, hogyan lehet a hagyományokat és a modern világ szokásait ötvözni és mindemellett a levendulát népszerűsíteni.

A 21. század emberének a természet békéjére van szüksége, éppen ezt teremtik meg a nemzeti parkok, amelyek a kikapcsolódás lehetőségét, harmóniát, békét nyújtanak a látogatóknak - húzta alá a tárcavezető.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere arról beszélt, hogy a kezdetben helyi jelentőségű rendezvény mára országos ismertséget és rangot vívott ki magának. Mint hozzátette, nagy előrelépést jelentett a nemzeti park hat évvel ezelőtti csatlakozása a programhoz.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a fesztivál két hetében Tihany nemcsak az ország "lelki központja", hanem a levendula fővárosa is.

A fesztivál megnyitó ünnepségét követő projektnyitó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a nemzeti parkok a Kehop pályázati keretből összesen csaknem 38 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez jön még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program ökoturisztikai fejlesztésre fordítható, több mint 4,4 milliárd forintos forrása.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2014 és 2020 között tíz projekt keretében 3,54 milliárd forintot fordíthat természetvédelemre - tette hozzá.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője bemutatta most induló és 2019-ben záruló, 450 millió forintból megvalósuló projektjüket, amelynek eredményeként javul a tihanyi Belső-tó vízminősége, nő a legelőterületek nagysága, tanösvényt hoznak létre, és tájékoztató táblákat helyeznek el a területen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.