Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2013. Április 18. 15:03, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Ellepik Hévízt a veteránautók

Ellepik Hévízt a veteránautók

Immár nyolcadszor kerül megrendezésre a Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance verseny, aminek ezúttal is az ötcsillagos Lotus Therme szálloda 17 hektáros ősparkja ad otthont.

Április utolsó hétvégéjén ismét veteránautók lepik el Hévízt és a környék útjait. Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance versenyt, ami sokkal inkább a szépségről, mint a sebességről szól. Az eseménynek az ötcsillagos Lotus Therme szálloda 17 hektáros ősparkja ad otthont, ahol eddig mintegy 40 veterán és közel 20 luxusautónak van bérelt helye. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy akadnak olyan versenyzők, akik már a hetedik, vagy egyenesen nyolcadik Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance-ukra készülnek.

A veteránautó-szépségverseny és luxusautó kiállítás a szombati hagyományőrző autós felvonulással indul, aminek keretében Hévízről Keszthelyre, majd onnan vissza autóznak a résztvevők, hogy le ne maradjanak a gálavacsoráról. Tavaly első alkalommal a veteránversenyeken megszokott 1/100-as ügyességi vetélkedőt is szerveztek, ahol a gyorsaság helyett a pontosság a győzelem kulcsa. A vasárnap már a közönségé, akik nem csak a kiállított autóritkaságokat tudják megcsodálni, de a köréjük szervezett színes, családi programokon is remekül tudnak szórakozni. A szakmai zsűri persze ekkor is dolgozik, hiszen összesen több mint 25 kategóriában kell győztest hirdetnie. Ezeket évjáratok és nemzetiség szerint egyaránt meghatározzák, ezen felül pedig a legszebb hűtőmaszkért és sárvédőért is jár kitüntetés. A “Best of Show” díjat ellenben nem a szakma, hanem a közönség adja, vagyis az ő szavazatuk is számít!

Tavaly az Excalibur Phaeton kapta a közönségdíjat, amit sokkal inkább megjelenésének, mint ismertségének tudhat be. Az amerikai manufaktúra bevallottan az 1928-ban bemutatott Mercedes-Benz SSK-ból merített ihletet a tervezésnél, a roadster így a két világháború közötti jólét minden külső jegyét magán hordja. Amerikai autóról lévén szó, nem meglepő, hogy orrában egy V8-as motort találni, amivel persze messze nincs egyedül a nevezők között. Tavaly a legöregebb, több mint százéves díjazott autó egy 1911-ben gyártott Opel Torpedo volt, ami a kiállítást követően saját erőből - egy 99 éves Opel Puppchen társaságában - gurult el a márka több mint ezer kilométerre lévő rüsselsheimi központjába.

A Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance legizgalmasabb autói közé tartoznak az olyanok, mint az egyik legszebb Mercedesként nyilvántartott 250 SL 1968-ból, az amerikai álmot megtestesítő Ford Mustang GT 1968-ból, vagy a meseszép Alfa Romeo Spider Veloce 1980-ból. A tavaly a legszebb sárvédő díját elnyert Jaguar MK V-ön túl a szocialista autók sem maradnak el, ebben a kategóriában legutóbb egy Volga M21 diadalmaskodott, de a farmotoros Škodák sem maradnak ki a megmérettetésből.

A veteránautókban való gyönyörködés mellett új modelleket is lehet nézegetni. A Lotus Therme szálloda parkjában a Citroën, a KIA, az Opel és a Suzuki újdonságaival lehet ismerkedni, a BMW, a Hyundai és a Toyota modelljeit pedig el is lehet vinni egy-egy körre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.