Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 29. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Ember nevelte fel a kiskengurut

Ember nevelte fel a kiskengurut

Sikeresnek mondható Frodó, a Fővárosi Állat- és Növénykert Derby-kengurujának mesterséges felnevelése.

Az elmúlt hónapokban műerszényben tartott és cumisüvegből táplált kölyök a nappalokat már a többi állat között tölti, és lassan teljesen átáll a szilárd táplálékra is. Az éjszakákat azonban még egy erszénypótló tarisznyában vészeli át, és kiegészítésként tejet is kap cumisüvegből.

Nem mindennapi feladattal szembesültek az állatkerti szakemberek március 13-án, amikor a Derby-kenguruk egyikének erszényéből kiesett a cseperedő kiskenguru. Hasonló esetek a természetben is előfordulnak, olyankor azonban biztos a kölyök pusztulása, mert sem az anya nem tudja visszatenni, sem a kölyök nem képes visszamászni a biztonságot nyújtó erszénybe. Az állatkertekben ilyenkor emberi segítséggel próbálják visszajuttatni a kipottyant zsebibabát, ez azonban – az anyaállat félénksége és ellenállása miatt – nem mindig lehetséges. Ilyenkor a gondozók az állat mesterséges nevelésével próbálkoznak. Ez meglehetősen nehéz feladat, hiszen a kenguruk igen rövid – e faj esetében 29 napos – vemhesség után, fejletlen, embriószerű állapotban jönnek a világra, s az erszény éppen arra szolgál, hogy – afféle második méhként – hónapokon át megfelelő körülményeket biztosítson a kölyöknek. Ebből adódóan minél fiatalabb korban esik ki a kölyök az erszényből, annál kisebb az esélye a mesterséges felnevelés sikerének.

A budapesti kiskenguru kipottyanásakor 370 grammos volt, ami ennél a fajnál nagyjából öthónapos kornak felel meg, tehát valamikor október derekán születhetett (a kenguruk ellését csak a legritkább esetben lehet megfigyelni, így a születési időre következtetni szoktak). Az azonnal elvégzett állatorvosi vizsgálat után a kölyök átmenetileg a Szegedi Vadasparkba került, mert a Fővárosi Állat- és Növénykertben épp nem állt rendelkezésre megfelelő tejelőképességű anyakecske. Az előnevelési szakaszban tehát a szegedi állatápolók gondoskodtak a hímnek bizonyult, s időközben – érthető okok miatt – Tarisznyádi-Zsákos Frodónak elnevezett kiskengururól. A cseperedő állat még a tavasz folyamán visszakerült Budapestre, s azóta Frodót a fővárosi kert állatgondozói nevelik. Búvó- és pihenőhelyként egy tarisznyát alakítottak át erszénypótlóvá, a testhőmérsékletűre melegített kecsketejet pedig cumisüvegben kínálják az apróságnak. Az etetési idők betartása és a megfelelő hőmérséklet folyamatos ellenőrzése miatt kezdetben a gondozók mindenhová magukkal vitték a tarisznyából kikandikáló kiskengurut. Az elmúlt napokban azonban megkezdték a most már kilenc hónapos és két kilogramm tömegű állat kiszoktatását a többi kenguru közé. Jelenleg a nappalokat a kifutón tölti, éjszakára azonban még visszatérhet a műerszénybe, és bár a szilárd táplálékot is elropogtatja, naponta négyszer tejet is szokott még kapni.

A természetes úton felcseperedő Derby-kenguruk általában nyolc hónapos koruk után hagyják el végleg az erszényt, és kilenc hónapos korukig élnek anyatejen. Frodónál az egyedfejlődés ezen állomásaira egy-két héttel később kerül sor, ám lényegében már most elmondható, hogy az állat mesterséges nevelése – a budapesti és a szegedi állatgondozók közös munkája nyomán – sikeresen zárult. Ez komoly eredmény, hiszen viszonylag ritka, hogy a kiskenguruk mesterséges felnevelése minden komplikáció nélkül sikerüljön. Ráadásul az állatkertek gyakorlatában többféle felnevelési és táplálási mód is ismeretes. A természetesen felnövekvő kölykök számára az anyaállat olyan tejet termel, amelynek összetétele és táplálóanyag tartalma a tejtermelési időszak folyamán többször is változik. A tej szénhidráttartalma például csökken, a zsírtartalom viszont nő az idő előrehaladtával, miközben a fehérjetartalom többé-kevésbé állandó marad. Ennek utánzására különféle receptek léteznek, de szoktak próbálkozni az állatkerti növényevő emlősök mesterséges felnevelésére széles körben és igen jó eredménnyel használt kecsketejjel is.

A Derby-kenguru (Macropus eugenii) a 71 ismert kengurufaj közül a közepes nagyságúak közé tartozik. A nőstények 4-6, a hímek 7-9 kg-osra nőnek. Elterjedési területe ma már csak töredéke az egykorinak, napjainkban a Kenguru-szigeten, Délnyugat-Ausztráliában, valamint a délnyugati partvidék mentén számos kisebb szigeten találkozni velük vadon. Emellett Új-Zélandon is élnek Derby-kenguruk, oda azonban az ember telepítette be őket. A magyar nyelvben is használt neve Edward Smith-Stanley-re (1775-1851), Derby tizenharmadik grófjára utal, aki Knowsley-beli állatseregletében számos egzotikus állatot, többek között nyugat-ausztráliai Derby-kengurukat (Macropus eugenii derbianus) is tartott. Angol nyelvterületen több neve is van, amelyek közül a „tammar wallaby” a legelterjedtebb.

A faj tudománytörténeti érdekessége, hogy az első kenguruk, amelyeket az európai felfedezők megpillantottak, szintén Derby-kenguruk voltak. A közhiedelemmel ellentétben erre az első megfigyelésre nem James Cook első déltengeri expedíciója során, hanem másfél évszázaddal korábban, 1629-ben került sor. Ebben az évben egy holland hajó, a Batavia zátonyra futott a nyugat-ausztráliai partok mentén fekvő Houtman-zátonyok térségében. Az egyik közeli szigetre menekülő hajótöröttek voltak az első európaiak, akik bizonyíthatóan kengurut láttak. A kapitány, Francoys Pelsaert (1595-1630) a szerencsétlen expedícióról szóló munkájában még a megfigyelt kenguruk sajátos utódgondozásáról is említést tett, ám az olvasók, és a holland Kelet-Indiai Társaság illetékeseinek figyelmét inkább lekötötte a hajótöröttek körében kitört ellenségeskedés, gyilkosságok és más hasonló események leírása, a kengurukról szóló híradás így nem keltett különösebb feltűnést Európában.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a megnyitás, azaz 1866 óta élnek kenguruk. A legelsőként beszerzett egyed egyébként szintén Derby-kenguru volt. Az elmúlt 145 évben összesen 13 különböző fajt (hosszúorrú patkánykenguru, tasmániai patkánykenguru, ecsetfarkú patkánykenguru, kurtafarkú kenguru, vöröshasú filanderkenguru, mocsári kenguru, fürge kenguru, Derby-kenguru, Bennett-kenguru, hegyikenguru, szürke kenguru, kormos kenguru és vörös kenguru) láthatott a közönség. Jelenleg három faj kerül bemutatásra. Közülük a kormos kenguruk (hívják nyugati szürke óriáskengurunak is) a legtermetesebbek, az ecsetfarkú patkánykenguruk pedig a legkisebbek, a legnépesebb, 11 egyedből álló csapatot viszont a Derby-kenguruk alkotják.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.