Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 06. 08:00, szerda | Helyi

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

A Holocaust áldozataira emlékeztek hétfőn este az Eötvös és az Arany János utca kereszteződésében felállított emléktáblánál.

72 évvel ezelőtt az ünnepség helyszínén állt 1872-től 1951-ig a Tamási Izraelita Hitközség Zsinagógája, ahonnan 1944. július 4-én azokat a Tamásiban és környékén élő zsidó családokat deportálták Auschwitzba, akik hiába voltak magyar állampolgárságúak és magyar érzelműek, származásuk miatt mégis politikai üldözés áldozataivá váltak. Az emlékünnepségen porga Ferenc, Tamási Város polgármestere mondott beszédet.

- A mai nap elsősorban arra kötelez minket, hogy emlékezzünk az áldozatokra. Ők ennek az emléknapnak a főszereplői. Azok a száz- és százezrek, akik sokszor maguk is, - részben a propagandától megtévesztve - úgy indultak a halálba, mint kötelező munkaszolgálatra. Tamásiból 1944. július 4-én 184 személyt vittek el innen, - a Kossuth tér – Eötvös és Arany János utca által határolt gettóból - Auschwitzba. Közülük csak 32-en élték túl a koncentrációs tábor borzalmait. 2004 óta márványtábla emlékeztet a hajdani zsinagóga kerítésén a tragikus eseményre - hangzott el a beszédben.

Az emlékezők gyertyákat és koszorúkat helyeztek el a vétlenül meghurcoltak és elpusztítottak emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.