Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 21. 11:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási Táj

Erősödnek az érzelmi kötelékek is a megváltozott helyzetben

Erősödnek az érzelmi kötelékek is a megváltozott helyzetben

A Tamási és Környéke Szociális Központ is bezárta kapuit a szó fizikai értelmében, a gyakorlatban azonban mégsem.

A megváltozott körülmények között is ellátják munkájukat az ott dolgozók, hiszen segítségükkel a legveszélyeztetettebb csoportba tartózó időseknek kevesebbszer, vagy egyáltalán nem kell elhagyniuk otthonaikat.
- Intézményünkben bejárási tilalom van érvényben, csak a munkavállalók tartózkodhatnak az épületben. Minden általunk nyújtott szolgáltatást működtetünk a járványveszéllyel kapcsolatos szakmai útmutatóknak megfelelően, mely szerint arra törekszünk, hogy a személyes kontaktusok számát a legalacsonyabb szintre redukáljuk – informált az intézmény vezetője, Szabadosné Vastag Edina. - Valamennyi kolléga részére biztosítunk védőfelszerelést, melynek viselése kötelező számukra. A megfelelő mennyiségű védőfelszerelés biztosításában segítségünkre van Tamási Város Önkormányzata is. Jelenleg a munkánk nagy részét a meleg étel kiszállítása, bevásárlás, postai ügyintézés, gyógyszer kiváltás teszi ki. Tevékenységünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozó emberek minél kevesebbszer hagyják el otthonukat. A családsegítő és esetmenedzser kollégák is folytatják segítő munkájukat. A hozzánk forduló és bajba jutott, rászoruló családokon legjobb tudásunkkal próbálunk segíteni ebben a nehéz helyzetben. A helyi önkormányzatok és egyéb támogatók közbenjárásával enyhítünk a kialakult problémán.
- Az idősek nappali ellátása szünetel, hogyan lehet most gondoskodni az idősekről?
- Minden nappali ellátásban résztvevő idős gondozottjainknak a saját otthonukban nyújtunk segítséget, amennyiben indokolt. Egyéb esetekben bevásárlást, postai ügyintézést és gyógyszer kiváltást végzünk számukra is. Klubtagjainkkal és hozzátartozóikkal telefonon is kapcsolatot tartunk, így munkaidőben elérhetőek vagyunk, ha szükségük lenne ránk, illetve mi is tudunk érdeklődni felőlük. A város önkormányzata és intézményei munkavállalókat biztosítanak arra a célra, hogy a segítséget kérő idős és krónikus beteg lakosság számára bevásárlásban, postai ügyintézésben, gyógyszer kiváltásban közreműködjenek. Intézményünk folyamatosan veszi fel, majd továbbítja az ezzel kapcsolatos igényeket és megkereséseket, valamint gépjárműveket biztosítunk a feladat elvégzéséhez.
- Sokkal többen igényelnek meleg ételt, mint eddig, mekkora többletmunka ez?
- Az étkeztetést igénybevevők száma szinte duplájára nőtt az elmúlt hetekben. Eddig két gépjárművel el tudtuk látni a feladatot, mára viszont négy személyautó segíti az étel kiszállítását az egész városban. Jelenleg csak kiszállítással lehet igényelni tőlünk étkezést, a helyben fogyasztás, valamint az étel elvitelének lehetősége szünetel. A kialakult veszélyhelyzet miatt eldobható műanyag dobozokban történik a meleg étel szállítása, a hagyományos ételhordó edények használatát mellőztük.
- Mi a tapasztalat, hogyan élik meg a gondozottak, és a gondozók a megváltozott körülményeket?
- Leginkább azoknak az ellátottjainknak okoz nehézséget a kialakult helyzet, akik rendszeresen látogattak bennünket. Gondozónőink tapasztalatai szerint rossz hangulatban vannak időseink, magányosnak érzik magukat, esetenként félnek a betegség következményeitől. Sok esetben van szükség mentális támogatásra, telefonos beszélgetésekre. Hogy mi hogyan éljük meg? Úgy látom, ez minden kolléga számára egy embert próbáló helyzet. Nekem is. Most olyan körülmények között kell helyt állnunk, amire eddig nem volt példa. Jelenleg nem a hagyományos ellátási formák érvényesülnek, hanem arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mindenkinek úgy tudjunk segíteni, amire számára ebben a helyzetben legfőképpen szüksége van.
- Vannak-e gondolatok már arról, hogy milyen lesz a visszatérés az intézménybe? Várják az idősek?
- Igen, nagyon várják már, hogy újra kinyissanak a szociális központ kapui. Nagyon bízunk benne, hogy mindenkit hamarosan újra láthatunk. Én úgy gondolom, hogy minden ott folytatódhat, ahol abbahagytuk. Ha valamiben lesz változás, akkor talán az, hogy még erősebb érzelmi kötelék alakul ki közöttünk és az ellátottjaink között, mert ez az emocionális erősödés már most is tapasztalható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.