Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketén végzik a járműjavítások 70 százalékát

Feketén végzik a járműjavítások 70 százalékát

Eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigényelhetősége. Ennek részben az az oka, hogy a szabályozás nem sikerült egyértelműen - mondta a Gazdasági Rádiónak Gablini Gábor a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Az illegális műhelyek aránya továbbra is rendkívül magas. Egyes becslések szerint a javítások 70 százalékát számla nélkül, feketeműhelyekben végzik el.

Ez nem csak az állam adóbevételeit, de az autósok biztonságát is veszélyezteti, mert sokszor inkább az olcsóbb és nem a biztonságos megoldást választják.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nem áll rendelkezésére a forrás, hogy kiszorítsa a piacról a feketeműhelyeket. Pedig ha ez megtörténne, akkor az autójavítások visszakerülnének az adófizető műhelyekhez. A vizsgáztatásnál alkalmazott zárt számítógépes rendszerben található adatok felhasználásával sem él a hatóság, mert nincsen rá elegendő erőforrása.

A járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigénylése sem mozgatta meg a piacot, mert a szabályozás ellentmondásos, pontatlan, és a biztosító többnyire nem is előlegezi meg a javítási munkálatok adótartalmát.

Nehezíti a feketén dolgozó autószerelőkkel szembeni fellépést, hogy a márkakereskedők tapasztalatai szerint az önkormányzatok sem tesznek meg mindent azért, hogy az adózást megkerülő műhelyeknek ne adjanak működési engedélyt. Holott, ha valamennyi hatósági jogkörrel rendelkező szereplő élne a lehetőségeivel, az autósok automatikusan rákényszerülnének, hogy a legális szerelőkhöz forduljanak, és megtörténjen az adók befizetése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során