Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Január 29. 10:23, szerda | Helyi
Forrás: MTI, fotó: juicy.mashkulture.net

Fiatal művészek állítanak ki Tamásiban

Fiatal művészek állítanak ki Tamásiban

Három fiatal képző- és iparművész, a szekszárdi Víz'P'Art Közalapítvány ösztöndíjasai, illetve különdíjasa mutatkozik be a Tamási Galéria szerdán nyíló kiállításán

A február 16-ig látható tárlaton Juhos Janka ötvös, ékszertervező, Gwizdala Dáriusz szobrász és Takács Gabriella textiltervező újító szemléletű alkotásaiból kap ízelítőt a közönség. A három alkotónak ez lesz a második közös bemutatkozása.
Juhos Janka, aki 2012-ben nyerte el az alapítvány Szabó Dezső (1888-1971) festőművészről elnevezett művészeti ösztöndíját, a 2010 óta készített négy ékszertervét állítja ki. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója munkáiban a kísérletező és a hagyományos formák közti harmóniát keresi. Ékszereivel több külföldi kiállításon is megismerkedhettek már az érdeklődők, például a New York-i Museum of Arts and Design tavalyi ékszerkiállításán, amelyen az iparművész a New York-i Magyar Kulturális Intézet, a Balassi Intézet közreműködésével vehetett részt.
A tárlaton Gwizdala Dáriusz, az alapítvány tavalyi ösztöndíjasa Aabsztrkt címet viselő szoborcsoportjának részeit is láthatja a közönség; a sorozat minden darabja hétköznapi tárgyakból átalakított absztrakt kompozíció. A képzőművészeti egyetem hallgatója alkotásaival, amelyek maradéktalanul visszaalakíthatóak késsé, szorítóvá vagy székké, megfogalmazása szerint az idea és a funkció kontrasztját szeretné kiélezni.
A tavaly az alapítvány különdíját elnyert Takács Gabriella textiltervező szintén kísérletező munkákat tár a látogatók elé: egy kézi szövésű, többrétegű, kilencféleképpen felvehető kabátot, valamint egy mellényként viselhető paplant, amelynek méretét öt zsinór és két hajtás segítségével lehet csökkenteni. A tervező olyan kötésmintát szeretne kikísérletezni, amely nemcsak a szövet szerkezetét adja meg, hanem a ruhadarab szabását is.
A szekszárdi közalapítvány idén harmadszor adja ki a kétszázezer forintos ösztöndíjat, amellyel évente egy fiatal Tolna megyei képző- vagy iparművész tanulmányaihoz vagy kutatómunkájához nyújt támogatást.

A megnyitóra ma, 16 óra 30 perckor kerül sor a Tamási Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.