Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 08. 09:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

FIFA - Lehet, hogy nem is Dél-Afrika nyerte a 2010-es vb rendezési jogát

FIFA - Lehet, hogy nem is Dél-Afrika nyerte a 2010-es vb rendezési jogát

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint felmerülhet az a gyanú, hogy a 2010-es labdarúgó-vb rendezési jogát nem is a Dél-Afrikai Köztársaság, hanem Marokkó nyerte, csak a szavazatokat szándékosan félreszámolták.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap - amely éppen egy éve hosszú feltáró riportsorozatot közölt a 2022-es világbajnokság győztes katari pályázatát övező korrupciógyanús ügyekről is - vasárnap közzétett online kiadásán több titkos korabeli hangfelvételt, amelyet annak idején az újság magukat lobbicsoportnak kiadó riporterei készítettek.

A felvételek egyikén elhangzik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának botswanai tagja, Ismail Bhamjee részéről, hogy a 2010-es világbajnokság helyszínéről 2004-ben tartott voksolás után a testület tagjai megbeszélték egymással, hogy "ki hogyan szavazott", és ebből arra lehetett következtetni - legalábbis Bhamjee meggyőződése szerint -, hogy Marokkó két vokssal megelőzhette Dél-Afrikát.

Bhamjee szerint azonban a zárt ajtók mögött lezajlott szavazatszámlálás során "szándékosan félreszámolhatták" a voksokat.

A The Sunday Times internetes oldalán megjelent riport szerint Marokkó is felajánlott kenőpénzeket a FIFA döntnökeinek, köztük egymillió dollárt a trinidadi Jack Warnernek, a FIFA volt alelnökének, aki el is fogadta a pénzt, de "átverte" a marokkóiakat, és végül a még több pénzt ajánló Dél-Afrikára voksolt.

A lap szerint ez alátámasztja Chuck Blazernek, a végrehajtó bizottság volt amerikai tagjának azon állítását, hogy Warnernek a dél-afrikaiak 10 millió dollárt ajánlottak szavazatáért.

Ezzel párhuzamosan a BBC is tárt fel olyan dokumentumokat, amelyek arra vallanak, hogy Warner hatalmas összegeket fordított személyes kiadásokra, hiteltörlesztésekre és pénzmosásra.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke a The Guardian című baloldali brit napilap hétvégi kiadásának nyilatkozva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Joseph Blattert, a FIFA távozó elnökét a korrupciós botrányban indított bűnügyi vizsgálat során őrizetbe veszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése