Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Május 12. 07:37, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Folytatódik a költségvetés általános vitája a Parlamentben

Folytatódik a költségvetés általános vitája a Parlamentben

Az Országgyűlés ma folytatja a jövő évi költségvetés szerdáról elnapolt általános vitáját. A képviselők több mint tizenhárom órában szólhatnak hozzá a kabinet indítványához.

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, a büdzsé - összesen harminc órás időkerettel kiírt - általános vitája várhatóan az esti órákban ér véget a kormány legfeljebb félórás zárszavával.

Az általános vitát szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg, aki előterjesztői expozéjában azt mondta, kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a 2017-es központi költségvetést, amely az adócsökkentés és az otthonteremtés büdzséje is. A büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol - fejtette ki a tárcavezető, aki hangsúlyozta, jövőre csökken a legfontosabb élelmiszerek áfakulcsa; több pénz lesz például oktatásra, egészségügyre, a jóléti szférára.

A vita elején az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökei is megalapozottnak nevezték a javaslatban szereplő adatokat.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka felszólalásában kiemelte, a 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre, majd kitért arra is, hogy a jövő év a lakásépítés éve lesz Magyarországon, a büdzsé ugyanis több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, a polgári kormány még soha nem terjesztett be olyan költségvetési javaslatot, amely ennyire kedvező lenne a családoknak.

Ezzel szemben Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy értékelt, hogy az előterjesztés az emberek többségének semmilyen reményt nem ad, miközben a gazdagokat még jobban támogatja. A szocialista politikus szerint ugyanis a büdzsé alapjaiban elhibázott, és a társadalom kettészakítottságát, valamint Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka egy "kiszáradt gazdaság" költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Aláhúzta, a kormány még a 2015-ös büdzsével sem számolt el, továbbá kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint további leszakadást eredményez és a magánérdekeknek kedvez a kormány javaslata. Ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás - fogalmazott, kiemelve, hogy pártja a vitában be kívánja bizonyítani, van alternatíva, ki lehet vezetni Magyarországot abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Az Országgyűlés mai ülésén napirendek között szerepel még a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló törvényjavaslat, amelyet az igazságügyi miniszter nyújtott be a Háznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.