Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 26. 10:59, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Fótligeti szuvenír kerülhet az amerikai karácsonyfák alá - Az igazságos betyár, a rátermett csikós és társai nyomában

Fótligeti szuvenír kerülhet az amerikai karácsonyfák alá - Az igazságos betyár, a rátermett csikós és társai nyomában

Az alábbi sikertörténet kezdete akár tipikusnak is mondható. A felfelé ívelő karriert és a napi tíz-tizenkét órás robotot megszakítva egy fiatal nő a "babázás" mellett dönt, de kisfia ellátása mellett egy idő után hiányzik még "valami". Egy kitűnő ötlet, sok-sok éjszakába nyúló tervezés, meg egy hasonlóan kitartó és tehetséges, pelenkázni sem rest férj kellett ahhoz, hogy elkészülhessen a hazai szuvenírkínálat újhullámát képviselő Folqa figura első darabja. A magyaros mintájú, egyedi tulajdonságokkal felruházott ajándéktárgyak - az igazságos betyár, a természetbarát nádvágó és társai - karácsony előtt már az Egyesült Államok keleti partjának egyik bolthálózatában is kaphatóak lesznek.

Juhász-Váczi Heni épp a vacsora maradványait tünteti el tágas, barátságos lakásuk konyhájában, amikor betoppanok. A nappalival egy légterű helyiség "rommentes" övezetében a férj és a két és fél éves csemete egy szőnyegen kirakóst játszik, aztán ők is az asztalhoz telepednek. Talán mert olyan jó újra hallani: mire volt képes viszonylag rövid idő alatt együtt a kis család.
A ház asszonya, a Folqa kollekció megálmodója, egyben a Souvenir Brands Kft. ügyvezetője egy reklámügynökségnél dolgozott, amikor végre megszületett a gazdasági újságíró férjjel közös kisfiuk. Hamar döntött: "testközelből" szeretné látni, ahogy a kicsi felnő, ezért számára nem vállalható a reggeltől késő estig tartó elfoglaltság. Az alkotás öröméről, a vérében lévő szervezkedésről azonban nem mondott le. A baráti kör által "designérzékenynek" mondott Heni férje segítségével, a kisbaba mellett, kezdetben igen szűk időkeretek között látott hozzá "világmegváltó" terve kimunkálásához.
- Honnan az ötlet?
- Külföldi útjainkról mindig olyan egyedi és szép tárgyakkal tértünk haza, amelyeknek nem volt más funkciójuk, minthogy díszítsék a lakást. Az efféle "újhullámos" ajándéktárgyak hiányoznak a magyar piacról, így hát a párommal közösen egyéves tervezéssel megalkottunk egy sajátos brandet. A folklór elemeit magukon viselő (innen a Folqa név), mégis modern figurák egy-egy régi tájegységet, egy-egy szinte elfeledett szakmát testesítenek meg, lelkük van. A jelenleg hatdarabos kollekció tagjai: az igazságos betyár, a rátermett csikós, az elmélyült fazekas, a kitartó gulyás, a természetbarát nádvágó és a mértékletes paprikamolnár.

Kissé bonyolult a gyártási folyamat, de működik

Amíg leszalad a garázsba, hogy felhozza a nagybajszú, kalapos szuveníreket - meg a hozzájuk tartozó, ismertető szöveggel ellátott kártyákat, illetve a kiegészítő ajándékként gyártott konyhai alátéteket és hűtőmágneseket -, észreveszem az asztal sarkán a kis betyárt, ezt a színes, bohókás, masszív figurát.
- Speciális műgyantából készült, 10 centi magas, 22 deka, szó szerint "súlyos" egyéniség - sorolja nevetve a visszatérő ügyvezető anyuka, miközben leteszi a betyár mellé a többieket a három nyelvű füzetecskékkel együtt.
Azt mondja, hogy fokról fokra haladva építették fel az ötletet a férjével, minden apró részletet kimunkálva a piacfelméréssel és a gyártás megszervezésével együtt. Gyakran kisfiuk lefektetése után ültek a számítógép elé, hogy rákeressenek majdani partnereikre, illetve a terv megvalósításához nélkülözhetetlen információkra. Heni édesanyja és egy ismerős grafikus (fővállalkozó-gyártó) is segíti a Souvenir Brands Kft. keretén belül folyó munkát.
A tavaly karácsonykor a WAMP-on bemutatott kollekció neve miatt a legtöbb partnerük egyszerűen csak "Folqáéknak" hívja őket - árulja el a fiatalasszony, aki méltán büszke arra, hogy legalább 30 hazai üzletben már kaphatóak az egyedi figurák.
- Gondolom, nem itt, a fótligeti családi garázsban készülnek az ötletes ajándéktárgyak - jegyzem meg.
- Kissé bonyolult maga a folyamat, de működik - mosolyodik el Heni. - A figurákat precíz tervek alapján Csókakőn öntik, és az alapfestést is ott végzik, majd Budapesten "tamponálásos" módszerrel minden mintát egyesével visznek fel rájuk. A ragasztás Fóton, a dobozolás itt, a garázsban történik.

Mesés fordulat

Az üzletasszony egyik leghőbb vágya, hogy újabb hat figurával bővüljön a kollekció, de a hosszabb távú tervek között egy franchise hálózat létrehozása is szerepel.
- És akkor még nem is említettük a küszöbön álló amerikai karriert! A hírek szerint az Észak-Amerikában és Európában közel 3000 bolttal jelenlévő TJX áruházlánc beválogatta karácsonyi árukészletébe a Folqa figurákat. A nagyvállalat állítólag külön részleget alakít ki ezekben a boltokban Kelet-Európa trendi kincsei számára, így a Folqa figurák egyúttal Magyarországot is képviselik a tengerentúlon.
- Valóban, egy mesés fordulatnak köszönhetően sikerült kapcsolatba kerülnünk ezzel a bolthálózattal, és a gyors megállapodást követően a kis figurákból bizonyos mennyiség már az Egyesült Államokban van - erősíti meg. - Egy romániai e-mail címről érkezett levéllel indult az egész, valamikor augusztusban. A levél feladóját - mint utóbb kiderült - azzal bízta meg az amerikai kereskedőház, hogy kutasson fel bolthálózatuk számára a karácsonyi vásárba illő színvonalas európai design tárgyakat. Mivel ez a megbízott hallott, tudott rólunk, megkérdezte, benne lennénk-e az üzletben.
- Hát ez tényleg úgy hangzik, mint a mesében…
- Eleinte magam sem vettem komolyan, azt hittem, valaki szórakozik velünk. Aztán mégis visszaírtam. S lám, valósággá vált a mese. Nagyon precíz partnerekről van szó: minden kelléket, az árcéduláktól a zsinórig elküldtek, hogy az amerikai vevők igényeihez igazítva indulhassanak a nagy útra a Folqa Collection tagjai. Várjuk a visszajelzéseket, de addig is folyamatosan dolgozunk, hisz a kis családban nagy tervekből sosincs hiány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során