Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 14. 09:36, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Fővárosi Közgyűlés - A főpolgármester felfüggesztette a testület munkáját

Fővárosi Közgyűlés - A főpolgármester felfüggesztette a testület munkáját

A hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet miatt a Város Mindenkié szervezet megakadályozta a Fővárosi Közgyűlés ülésének elkezdését csütörtökön. Tarlós István főpolgármester felfüggesztette a testület munkáját.

Az ülésen a civilek az életvitelszerű tartózkodást tiltó közterületi szabályozás ellen tartottak flashmobot. A több tucatnyi tiltakozó egy kiáltványt ismételt el többször is az ülés előtt, illetve annak kezdetén, ebben egyebek mellett az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítását bírálták. Álláspontjuk szerint az állam a büntetés eszközével kényszeríti a hajléktalanokat a szociális ellátások igénybe vételére.
A tiltakozók - akik közül többen LMP-s kabátot viselnek - a képviselők székei körül állva skandáltak és énekeltek, így a képviselők nem tudtak leülni.
Tarlós István a pulpituson bejelentette: felfüggeszti a testület munkáját, mert mint fogalmazott, általa nem beazonosítható emberek megakadályozták az ülés elkezdését.
Azt nem közölte, hogy ez milyen időtartamra vonatkozik, a bejelentés után távozott a teremből.
A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája újságíróknak azt mondta: addig az ülésteremben maradnak, amíg nem vonják vissza az előterjesztést.
A testület csütörtöki napirendjén szerepel az a rendelettervezet, amely jogellenesnek minősítené a közterületi tartózkodást, egyebek mellett világörökségi területeken, aluljárókban, járdákon, valamint kerületi önkormányzatok által kért területeken. Az előterjesztés szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél - a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a korlátozást.

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során