Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyengén fizet a bankbetét

Gyengén fizet a bankbetét

Éppen csak meg tudják őrizni a bankbetétek a lekötött pénzek reálértékét, ám a szakértők szerint elképzelhető, hogy jövőre már nem lesznek képesek reálhozamot produkálni. Az emberek egyre több pénzt vonnak ki a betétekből és tesznek át állampapírba és befektetési alapokba - írja a Magyar Nemzet.

Ma már szinte lehetetlen nyereséget elérni a bankbetétekkel, a számla és a pénzmozgás költségei és az adók ugyanis még azt a csekély hasznot is felemésztik, amit az infláció meghagy. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint idén alapvetően megváltozott a bankbetétek szerepe. Míg az elmúlt években egész jó reálhozamokat kínáltak a pénzintézetek a megtakarításokért, vagyis érdemes volt náluk fialtatni a félretett összegeket, ma már inkább csak arra való ez a befektetési forma, hogy ne otthon, a párnahuzatban álljon az emberek pénze.

Varga Mihály jó kompromisszumnak tartaná, ha bevezetnék az úgynevezett banki alapszámlát. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint csak ezekről a számlákról lehetne havonta ingyenesen felvenni pénzt, 150 ezer forintig. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak azt mondta: a konstrukció kevesebb, 30-32 milliárd forint veszteséget jelentene a bankrendszernek, amiért cserébe növelhetnék a hitelezési aktivitásukat, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

A havi két ingyenes készpénzfelvételhez néhány módosításra még szükség van – ezt már a Bankráció.hu szakértője, Gergely Péter mondta a Gazdasági Rádiónak az alapszámla létrehozásával kapcsolatban. A havi kétszeres ingyenes pénzfelvétel mellett havi 100 ezer forintig az átutalásokat is ingyenessé tennék. Szakértők szerint ez a szürkegazdaság felé terelheti a szereplőket, és plusz terheket róna a bankokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.