Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Három százalékos növekedést várnak tőlünk Londonban

Három százalékos növekedést várnak tőlünk Londonban

Javították a magyar és a lengyel gazdaság idei növekedésére adott előrejelzéseiket londoni pénzügyi elemzők, a vártnál erőteljesebb tavalyi második félévi és idei első negyedévi teljesítménnyel indokolva a döntést. Eszerint a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról 3 százalékra, a lengyel GDP-növekedésre adott becslésüket 2,9 százalékról 3,2 százalékra emelték.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői péntek este összeállított heti felzárkózó térségi helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról 3 százalékra, a lengyel GDP-növekedésre adott becslésüket 2,9 százalékról 3,2 százalékra emelték.

A JP Morgan londoni elemzői Csehországban változatlanul 2,8 százalékos, Romániában 3,2 százalékos növekedést várnak 2014 egészére.

A ház szakértőinek indoklása szerint a magyar és a lengyel gazdaságban a szezonális kiigazítással számolt, felülvizsgált növekedési adatok már 2013 második felében is a korábbinál sokkal erősebb lendületre utaltak, és ehhez járultak a 'váratlanul erős' idei első negyedévi GDP-növekedési adatok. A JP Morgan elemzői közölték, hogy e két tényező indokolja a magyar és a lengyel gazdaságra adott növekedési előrejelzésük most végrehajtott javítását.

A ház szakértői már az idei első negyedévi előzetes GDP-adatok múlt heti ismertetése után jelezték, hogy Magyarország és Lengyelország esetében felfelé ható kockázatokat látnak az e két gazdaságra akkor érvényben volt idei egész éves növekedési előrejelzéseikre.

Más nagy londoni házak már a GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták magyar és lengyel prognózisaikat.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re most már szintén 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban az eddigi 2,2 százalékos prognózisuk helyett, ugyanakkor egyelőre változatlanul hagyták a 2015-re szóló, 2,6 százalékos bővülést valószínűsítő becslésüket.

Lengyelország esetében a Barclays az idei növekedésre adott előrejelzését 3,1 százalékról 3,3 százalékra, jövő évi prognózisát 3,5 százalékról 3,7 százalékra javította.

A ház mindkét gazdaságban az idei év további részében is erőteljes növekedést vár, jóllehet azt is valószínűsíti, hogy a jelenlegi lendület később kissé alábbhagy.

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a múlt heti GDP-becslések utáni kommentárjában azt jósolta, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedéséhez egyre nagyobb mértékben a hazai kereslet - ezen belül is főleg a lakossági fogyasztás - adja a hajtóerőt, miközben az export is lendületes marad.

Hewitt szerint az idei első negyedévi magyar és lengyel GDP-növekedés megerősíti, hogy e két gazdaság kilábalási folyamata erőteljesen megalapozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk