Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek

Hétfőtől olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek, ugyanis a maximális kamat alapjául szolgáló referenciaráták ismét komoly mértékben csökkentek – írja a Világgazdaság. A kedvezményes konstrukciók piacra kerülése egyébként az év első hónapjaiban nem hozott áttörést a vegetáló lakáshitel-piacon, áprilisban is alig 10 milliárd forintnyi lakáskölcsönt helyeztek ki a bankok.

Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az egyéves referenciakamat már csak 4,31, az ötéves 5,1 százalékos júliustól, ez pedig azt jelenti, hogy használt lakásra és korszerűsítésre a bankok maximálisan egyéves kamatperiódusnál 6,448, ötévesnél 7,08 százalékos kamatot számíthatnak fel az állami támogatás idejére, vagyis az első öt évre. Új lakásnál még kedvezőbben alakulnak a kondíciók egyéves kamatperiódus esetében három vagy több gyereknél már kizárólag a minimális 6 százalékos kamattal lehet szerződni, de kettő vagy kevesebb gyerek esetében sem emelkedhet 6,017 százalék fölé a kamat. Ötéves kamatperiódusnál nagycsaládosoknak 6,06, másoknak 6,57 százalékos kamatplafon van az új lakásra felvett hiteleknél.

Annak reményében halogatni a hitelfelvételt, hogy az állampapír-hozamok csökkenése miatt egy-két hónap múlva még olcsóbbá válhatnak a hitelek, most már nem érdemes. A hozamok az elmúlt hetekben ugyanis emelkedtek, augusztusban ugyan a lap számításai szerint minimális mértékben csökkenhetnek még a bankok által felszámítható maximális kamatok. Tekintettel azonban arra, hogy számos bank nem használja ki a jogszabályban megengedett három százalékpontos marzsot, hanem ennél kisebb felárral kínálja a hitelt, júliustól használt lakásra is találhatnak már az ügyfelek 6 százalékos kamatú kölcsönt akár ötéves kamatperiódussal is. A bankok többsége általában akkor is kamatkedvezménnyel díjazza az ügyfelet, ha annak jövedelme egy, a hitelintézetnél vezetett számlára érkezik, és aktívan használja az ottani bankszámláját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.