Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. December 11. 15:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hibákat találtak gesztenyekészítmények vizsgálatánál

Hibákat találtak gesztenyekészítmények vizsgálatánál

A közelgő ünnepek miatt 27 gesztenyekészítményt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, de minőségi és jelölési hibák előfordultak.

A hatóság pénteki közleménye szerint a Szupermenta program tesztje során 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát ellenőriztek a Nébih laboratóriumaiban.

Hat termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki 1,2 millió forint értékben, ezek közül négy terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, kettőnél pedig minőségi hiba miatt.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, két gesztenyemassza és egy -püré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb, egy másik pürénél pedig az egyik összetevő nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

A jelölések vizsgálatakor problémákat találtak egyebek mellett a termékek megnevezésénél és a tápértékek jelölésénél, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és cukormentességre vonatkozó állításoknál is voltak hibák. Hét termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetést kaptak az élelmiszer-vállalkozók.

A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására - közölte a Nébih.

Címkék: gesztenye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.