Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: manna.ro

Hogyan lesz a kajából zsírpárna?

Hogyan lesz a kajából zsírpárna?

Egyszerű: amit nem égetsz el, az ott fog rendetlenkedni a zsírsejtjeidben. De hogyan lesz belőle zsír, és mit tehetsz ellene?

Ha fogyni akarsz, és az interneten keresel hozzá módszereket, biztosan belebotlasz olyan elméletekbe, miszerint kimondottan a szénhidrátoktól hízunk. Mások szerint a proteintől nem leszünk kövérebbek, bármennyit is fogyasszunk. Mi az igazság?

Az igaz, hogy kutyából nem lesz szalonna. Kivéve, ha megesszük. Ahhoz, hogy megértsük, mitől rakódik le ránk a szalonnaréteg, nézzük meg, mi történik az étellel – lépésről lépésre – attól a pillanattól, hogy a szánkba vesszük. A falat a szádba kerül.

A nyálban található enzimek az ételben található keményítőt cukrokra bontják le.

A falat lecsúszik a gyomrodba.

A gyomorban található pepszin (egy protein-lebontó enzim) és sósav úgynevezett bélpéppé alakítja a falatot.

A bélpép innen a patkóbélbe vándorol (ide szokta üríteni az epehólyag az epét). Az epe itt a zsírt feloldja vízben, ami által könnyebben tud majd felszívódni.

A hasnyálmirigyből a patkóbélbe siető enzimek tovább bontják a zsírokat, valamint a cukrokat és fehérjéket is szétcincálják és feloldják. Ebben a pillanatban ezek mind folyékony állagúak.

A cukrok, zsírok és fehérjék felszívódnak a vékonybél falán keresztül. Itt elbúcsúznak egymástól, és külön utakon folytatják a kalandot.

Mi történik a cukrokkal?

Azonnal a véráramba kerülnek, és elindulnak sebesen, mint egy autópályán. Amint olyan szervek közelébe érnek, amiknek szüksége van rájuk, a szervek „kinyúlnak értük”, és felhasználnak belőlük annyit, amennyi kell.

Egy részük elraktározódik a májban glikogén formájában.

Ami marad, az zsírrá alakul, és elraktározódik a zsírsejtekben.

Mi történik a zsírokkal?

A zsírok is a véráramba kerülnek, ahol azonnal a májhoz sietnek.

A máj egy részüket elégeti, másik részüket átalakítja más anyagokká (pl. koleszterinné), a fölösleget pedig a zsírsejtekbe küldi, ahol addig várakoznak, míg szükség lesz rájuk.

Mi történik a fehérjékkel?

Először lebomlanak peptidekké. Aztán tovább bomlanak aminosavakká. Az aminosavak felszívódnak a vékonybél falán keresztül, és bekerülnek a véráramba.

A májba kerülve eldől a sorsuk. A szervezet szükségletei alapján a májban eldöntik, hogy onnan kikerülve mi legyen a következő lépésük: szintézis, anabolizmus, katabolizmus stb. (Ezeket a folyamatokat hormonok végzik.)

Egyes aminosavakból ezután építőanyag lesz (anabolizmus): proteinraktárakat hoznak létre, és segítenek az izmok építésében. A maradék aminosavak távoznak a szervezetből.

A fölösleges proteinraktárak átalakulnak testzsírrá.

Következtetés

Minden, amit a szervezet nem tud felhasználni, az vagy távozik belőle, vagy elraktározódik a zsírsejtekben. Ha nem akarod, hogy túl sok raktározódjon oda, egyél kevesebbet.

A testzsír akkor kerül felhasználásra, akkor kezd eltűnni, amikor a szervezetnek fokozottan energiára van szüksége. Ha zsírt akarsz égetni, hozd a szervezeted minél gyakrabban olyan helyzetbe, hogy sok energiára legyen szüksége: eddz rendszeresen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.