Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 07. 17:24, kedd | PR

Hogyan ne etessük a szúnyogokat, ha végre megjön a jó idő?

Hogyan ne etessük a szúnyogokat, ha végre megjön a jó idő?

Melegszik az idő, végre lehet majd megint nyitott ablaknál aludni – egészen addig, míg az idei első szúnyog garnitúra ki nem fejlődik. Mit tehetünk, ha nem akarunk az étlapra kerülni minden éjszaka?

Enyhe tél, sok rovar

Nem volt idén igazi tél, aminek sok hozadéka közül az egyik, hogy rengeteg bogár, rovar életben maradt, ami normális esetben nem élte volna túl a telet. Esténként a kivilágított lakásokba özönlenek az apró, muslinca szerű rovarok, amik aztán ellepik a lámpaburákat és el is pusztulnak rajta. Amellett, hogy takarítani kell, ezek a kis lények rengeteg betegséget is be tudnak hozni a lakásba.

A másik nagy problémát a szúnyogok okozzák, amik évről évre változnak a kipermetezett rovarölő szerek hatására. Amelyik túléli a permetezést, az sokkal csúnyább csípéseket hagy maga után, mint néhány évtizeddel ezelőtt a „békebeli” társaik. Sok emberben allergiás reakciókat okoznak a rovarcsípések, aminek következtében a csípés helye feldagad és nehezen tűnik el, de az is gyakori, hogy orvosi beavatkozásra is sor kerül.

Ebből is látszik, hogy szúnyoghálót ajtóra és ablakra felhelyezni már nem kényelmi kérdés, hanem egészségügyi. Vannak szerencsére már egészen kiváló megoldások, amiknek segítségével a szúnyoghálót az ajtó vagy ablak keretére tudjuk erősíteni, így szellőztetés során nincs esélye a rovaroknak, hogy bejussanak a lakásba.

Ablakok védelme

Az ablakok esetében a legpraktikusabbak azok a rovarhálók, amiket öntapadós tépőzáras szalag segítségével tudunk felhelyezni. Nincs szükség fúrásra, faragásra, egyszerűen egy két centi széles szalagot kell az ablak külső keretére ragasztani és erre felerősíteni a méretre vágott szúnyoghálót. Ezeket a hálókat standard szélességben forgalmazzák, így egyedül talán a nagyon extrém módon más méretű ablakokra nem passzolnak. Ezen kívül minden ablakra jók és minimális hulladék keletkezik.

A szalag nagyon erős öntapadó ragasztó réteggel van ellátva, ami fa és műanyag ablakra egyformán jól tapad. Talán az egyetlen trükk, amit érdemes alkalmazni, az a keret alapos átmosása után egy ecetes áttörlés, ami biztosítja a teljesen zsírmentes felületet és ezzel a legjobb tapadást.

Ajtók védelme

Ajtókra hasonlóan praktikus hálót lehet felerősíteni, ami lamellákból áll és kétfelé húzható, mikor ki szeretnénk menni az ajtón. Középen gyakran van egy mágnesszalag, ami automatikusan zárja a hálót, mikor kilépünk az ajtón. Ezeket a hálókat is a keretre rögzítjük az ablakra rakható rovarhálókhoz hasonlóan öntapadó tépőzáras szalaggal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat