Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2011. Július 29. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Hogyan tovább a sikertelen felvételi után?

Hogyan tovább a sikertelen felvételi után?

Nyilvánosságra hozták július 21-én a felvételi ponthatárokat, így a felvételizők már tudják, bekerültek-e a megjelölt helyek valamelyikére.

Azok, akik nem nyertek felvételt egy intézménybe sem, vagy nem vettek részt az általános felvételi eljárásban még bejuthatnak egy, a pótfelvételi eljárás során meghirdetett szakra. A július 26-ától augusztus végéig tartó pótfelvételi során körülbelül négyszáz felsőfokú szakképzés, ezeregyszáz alap, harminc osztatlan, ezer mesterképzés költségtérítéses formája közül lehet választani. Emellett megoldást jelenthetnek az OKJ-s képzések is, amelyek jelentkezési határidejét általában augusztus közepe, szeptember eleje között határozzák meg.

 

Miután a ponthatárok kihirdetése megtörtént, a felsőoktatási felvételi eljárásban résztvevők értesítést kapnak az általuk megjelölt intézménytől a felvételről, vagy az elutasításról. A pótfelvételi eljárásban csak azok vehetnek részt, akik sehova sem nyertek felvételt, vagy egyáltalán nem adtak be jelentkezést a szeptemberben induló képzésre. Akit felvettek, de mégsem az adott intézményben szeretné megkezdeni a tanulmányait, nem jelentkezhet a pótfelvételi során meghirdetett helyekre.

Az augusztus végéig tartó eljárásban egyetlen intézmény, egyetlen szakját jelölhetik meg a pótfelvételizők. A meghirdetett képzések - amelyek listája július 25-e óta látható a www.felvi.hu-n - kizárólag költségtérítéses formában indulnak. Az általános eljáráshoz hasonlóan elektronikusan, illetve papíralapon is benyújthatják a jelentkezést az érdeklődők. Előbbi a felvi.hu-n való regisztráció után, az e-felvételi szolgáltatás segítségével lehetséges július 26-ától. Utóbbi esetében a pótfelvételi jelentkezési lapot az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal (OH) Ügyfélszolgálatán (Budapest, Szalay utca 10-14.), vagy annál a felsőoktatási intézménynél lehet beszerezni, amelynek képzésére jelentkezik az illető.

A pótfelvételi jelentkezés eljárási díja ötezer forint, amelyet elektronikus jelentkezés esetén átutalással, papíralapú felvételi esetén pedig csekken fizethetnek be az érintettek. Akik az előbbi jelentkezési módszert választják, és nem regisztráltak előzőleg az Ügyfélkapun, azoknak a jelentkezési űrlapok kitöltését követően ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, és legkésőbb augusztus 12-éig postára kell adniuk az OH postacímére.

Fontos, hogy a jelentkezési laphoz csatolni kell egy példányban mindazokat a dokumentummásolatokat - például bizonyítványok, többletpontok -, amelyeket a felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2011. szeptemberben induló képzések című kiadványban, illetve a pótfelvételi meghirdetésben meghatározott. Mivel egyetlen szak jelölhető meg, érdemes utánanézni az adott szakon az általános felvételi eljárás során meghatározott ponthatárnak. Azokon a költségtérítéses képzéseken ugyanis, amelyek esetében július 21-én kihirdették a ponthatárt, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb ennél. Azokon a szakokon pedig, amelyekre az általános felvételi eljárásban nem lehetett jelentkezni, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén kétszáz, felsőfokú szakképzés esetén száznegyven pontnál.

"Utólag kiderült, nem megfelelően választottam ki a finanszírozási formát és az intézményt februárban" - mesélte az egyik felvételiző, aki első körben nem jutott be a felsőoktatásba. "Ha már akkor költségtérítéses képzésben jelölöm meg a kívánt szakot, akkor nem lett volna gond, a verseny ugyanis túl erős volt a számomra az országban államilag támogatott finanszírozási formában indított gyógypedagógiai képzések esetében." A pótfelvételi segítségével azonban valóra válhat a fiatal jelentkező álma is, biztos abban, hogy költségtérítéses formában, immár levelező képzésen tovább folytathatja tanulmányait.

Akik nem elégedettek a szakkal, ahová bekerültek, vagy nem nyertek felvételt, és a pótfelvételi kínálatából nem találnak kedvükre valót, még kereshetnek azok közül az OKJ-s képzések között. A hasonló képzések jelentkezési határidejét általában augusztus közepe és szeptember eleje között jelölik ki, hogy a sikertelen felvételi, pótfelvételi után is legyen idő beadni a jelentkezést. Az OKJ-s képzések terén hatalmas a kínálat, amelyből legkönnyebben az interneten böngészve válogathatnak az érdeklődők. A jelentkezési lap a képzést indító intézményekben igényelhető, vagy adott esetben annak honlapjáról is letölthető.

(www.edupress.hu)

Címkék: felvételi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése