Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 07. 14:01, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Hollande nyert - esnek a tőzsdék

Hollande nyert - esnek a tőzsdék

Megtörtént az, amire azt mondják a gazdasági elemzők, hogy csupa-csupa bizonytalanságot hordoz magában. Francois Hollande nyerte a francia elnökválasztásokat.

Ez persze önmagában még nem jelentene semmit, csakhogy a szocialista politikus kampányában azt ígérte, hogy a korábbi EU-s megállapodásokat újratárgyalná.

Hogy ez a Bastille téri lendület aztán meddig tart, egyelőre nehéz megmondani. Egyelőre a győzelem hevületében az új francia elnök azt mondta: az európai vezetőkön kívül szerinte más európai népek is azt remélik, hogy a franciaországi változásokkal véget érnek a megszorítások Európában. Hollande egyelőre tehát nyeregben, de ahhoz, hogy valódi kormányzati mozgástere legyen, a francia baloldalnak többséget kellene szereznie a parlamenti választáson is, amelyet júniusban tartanak.

Londoni elemzők úgy vélik, hogy Francois Hollande nem fogja meglépni azokat a kiadásnövelő intézkedéseket, amelyeket kampányában megígért. Valószínűleg arra fog hivatkozni, hogy 'amikor betekintett a könyvekbe, rosszabb gazdasági helyzetet talált, mint amilyenre számított'. Londoni elemzők máris azt találgatják, hogy ha Görögországban is a megszorítást ellenzők erők kerülnek többségbe, és ha Hollandiában is instabil lesz a kormánytöbbség, akkor vajon milyen folyamatok várhatók az euróövezetben. Főleg úgy, hogy a túlköltekező országok így előbb-utóbb összetűzésbe kerülhetnek az euróövezet lelkének számító Németországgal.

Az ázsiai tőzsdék egyelőre jelentős gyengüléssel reagáltak az európai választási hírekre.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése