Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

- mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában.

"Nagyon fontos az intézkedések méretre szabása. Nem ugyanaz olyanokat támogatni, akik óriási bevételekkel rendelkeznek, mint akiknek átlagon aluli a fizetése" - fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: az ötleten már dolgozik az illetékes tárca, és amikor eljön az ideje, előállnak ezzel a megoldással is.

Az üzemanyag-utalványok valószínűleg ugyanúgy működnének majd, mint az energia-utalványok. A kormány április 1-jével 200 kunáról 400 kunára (valamivel több mint 10 ezer forintról 21 ezer forintra) emelte a már meglévő, gázra és áramra is felhasználható energia-utalványok összegét, továbbá a lehetséges felhasználók számát 20 ezerről 82 ezerre növelte.

A rászorulóknak a szociális központokhoz kell beadniuk a kérvényüket, amelyet azok elbírálnak. Miután megkapják a végzést, a kifizetett rezsiszámlával jelentkezhetnek az állami pénzügyi intézetnél (FINA) visszatérítésért.

Horvátországban az elmúlt időszakban nem maximálták a kőolajtermékek díjszabását. Zágráb ehelyett rögzítette a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét. Az árak azonban ennek ellenére minden héten emelkedtek.

A kabinet ezért a múlt héten úgy döntött, hogy - az autópályákon forgalmazott üzemanyagok kivételével - két hétre rögzíti az üzemanyagok kiskereskedelmi árát. A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradtak mindenhol. Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (710,37 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (688,27) határozta meg a kabinet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.