Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 13. 14:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

HRW: Palesztin gyerekeket dolgoztatnak telepesek

HRW: Palesztin gyerekeket dolgoztatnak telepesek

Palesztin gyerekeket dolgoztatnak ciszjordániai telepesek – állítja friss jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Palesztin gyermekek, olykor 11 évesek munkájából profitálnak a telepesek főként a Jordán völgyében, alacsony fizetéségért veszélyes munkakörülmények közepette alkalmazva őket - áll a hétfőn megjelentetett, 74 oldalas jelentésben, amely a nemzetközi jog megszegésével is vádolja Izraelt. A jogvédők szerint több száz palesztin gyermek dolgozik a telepesek farmjain gyakran igen nagy melegben, olykor súlyos terheket kell cipelniük, és ki vannak téve veszélyes növényvédő szerek ártalmainak is.
A HRW 38 gyermeket és 12 felnőttet hallgatott meg, Jordán-völgyi palesztin falvak lakóit. A beszámolók szerint a gyerekek gyakran otthagyják az iskolát, hogy munkába álljanak a telepeseknél, pénzért zöldségeket szedjenek és csomagoljanak az ültetvényeken.
A nemzetközi és ezzel összhangban az izraeli és palesztin törvények nem engedélyezik gyermekek foglalkoztatását tizenöt éves kor alatt, de a megkérdezettek közül sokan azt mondták, hogy már 13-14 évesen munkába álltak. „Az izraeli telepesek profitálnak a palesztin gyermekek jogainak megsértéséből- jelentette ki Sara Leah Witson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai igazgatója a Háárec című izraeli újság honlapján. - Az izraeli diszkrimináció és telepespolitika miatt elszegényedett közösségek gyermekei otthagyják az iskolát, és veszélyes munkát végeznek, mert úgy érzik, nincs alternatívájuk, miközben Izrael behunyja a szemét."
Dávid Elhajani, a Jordán völgyi regionális tanács vezetője ugyanakkor elutasította és hamisnak nevezte a vádakat. A katonai rádió műsorában közölte, hogy naponta hatezer palesztinnak adnak munkát, de nincsenek köztük kiskorúak. „Ez egy szörnyű hazugság - mondta Elhajani. - Semmi sem indokolná gyermekek foglalkoztatását sem erkölcsileg, sem jogilag, sem anyagilag” - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).