Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Április 27. 08:44, péntek | Helyi
Forrás: www.teol.hu, fotó: nyugat.hu

Idén is körülbelül 25 millió forintot fordít járda-, és útfelújításra a tamási önkormányzat

Idén is körülbelül 25 millió forintot fordít járda-, és útfelújításra a tamási önkormányzat

Az adónem 2017-ben 25 millió forintos bevételt jelentett a városnak. Ebből összesen 700 méter járda épült újjá.

A városvezetők is elismerték, hogy nem volt népszerű döntés, amikor a 2015 novemberi testületi ülésen módosították a helyi adókról szóló rendeletet, s 2016. január 1-jétől egy új adónemet, a kommunális adót vezették be a településen. Erre azért volt szükség, mert sem uniós, sem más többletforrás nem áll az önkormányzatok rendelkezésére járdaépítésre, illetve felújításra.
– Korábban ilyen adóteher nem volt a városban – mondta a Teolnak Porga Ferenc polgármester. – A település fenntartása, működtetése sok olyan karbantartási, felújítási, állagmegóvási feladat ellátását igényelné, ami költségvetési szempontból a dologi kiadások részét képezi. Ugyan alapinfrastruktúra tekintetében nem áll rosszul a város, de a járdák felújításánál több évtizedes lemaradásunk van. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a magánszemélyek által befizetett adóforintokat az utolsó fillérig járda- és útfelújításra költjük.
Az adónem 2017-ben 25 millió forintos bevételt jelentett a városnak. Ebből összesen 700 méter járda épült újjá. Többek között új borítást kapott a Zrínyi utca, József Attila lakótelep, Árpád utca, Rákóczi utca, Bezerédj utca és Kossuth tér egy-egy szakasza.
– A legforgalmasabb és legrosszabb állapotban lévő járda- és útszakaszok élveznek elsőbbséget – folytatta a polgármester. – A városközponttól a külső peremterületek irányába haladunk. Idén is várhatóan 25 millió forinttal számolhatunk, ezzel tudunk tervezni. A beszerzési eljárásokat, ajánlatkéréseket le kell folytatni, de előzetes költségbecslés már volt. Terveink szerint összesen 965 méter járdát tudunk újjáépíteni, korszerűsíteni, a kivitelezés költsége 23,6 millió forint lesz.
Porga Ferenc hozzátette: a fejlesztéssel érintett helyszínek kiválasztásánál elsődleges szempont volt a sűrű gyalogosforgalom, a nem megfelelő műszaki állapot és a lakossági igényeinek figyelembevétele. A tervezett fejlesztés érinteni fogja a kertvárosi övezetet és egy külterületi városrészt is. Az elmúlt években a város saját cégével, az Építő és Városüzemeltető Kft.-vel (ÉVÜ) – valamint egy helyi vállalkozóval – végeztette a felújítási munkálatokat.


Járdafelújítás, burkolatjavítás lesz a kommunális adóból

Tamási Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozati javaslatot hozott arról, hogy a Szabadság u. 68-70. számú ingatlan előtti közterület felújításának; a Rákóczi utca és a kerékpárút közötti járdakorszerűsítésnek; a Miklósvár 1-49. közötti járdafelújításnak; a Szabadság u., Kossuth tér, Árpád u., Építők u. járdajavításoknak; a Százszorszép utca burkolatjavításának kivitelezési költségeit a 2018-as költségvetésből a kommunális adóbevételek terhére biztosítja. Egyúttal a városatyák felhatalmazták a polgármestert a kivitelezési munkák megrendelésére és a szükséges szerződések megkötésére. Az előterjesztést a képviselők megszavazták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!