Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 28. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Idén kevesebb és drágább borokat ihatunk

Idén kevesebb és drágább borokat ihatunk

A várt termés két-három százaléka elfagyott a villányi szőlőkben.

A károk felmérésével most végeztek, így kiderült, kevesebb bort tudnak majd palackozni, mint a korábbi években és az is drágább lesz majd. Eközben vasárnap indult a pünkösdi hétvége legnagyobb boros programja, a Palkonyai Nyitott pincék.

Az első csoportok már megérkeztek Palkonyára, ahol tizennyolc éve tartják meg ilyenkor a Nyitott Pincék elnevezésű programot. A villányi hegy északi oldalán fekvő kistelepülésen tíz családi, kézműves pincét lehet meglátogatni.

A hegy túloldalán, Villányban azt mondják, jövő ilyenkor veszélybe kerülhetnek az olyan boros programok, mint a palkonyai, hisz a termés egy része elfagyott. A területünk tíz százalékát érintette ez a fagy, huszonöt hektárból kettő és fél hektár. Plyan tíz százalékos terméskiesésünk lesz az idei évben – mondta Tiffán Ede.

A villányi hegy alacsonyabban lévő lankáin szinte mindenhol pusztított a fagy. Gyakorlatilag száz százalékos károkat okoztak a fagyok Spiegel Zsolt hegybíró szerint. A városban és a környéken 800 kisebb-nagyobb borászat működik, tavaly nagyjából 21 ezer hektoliter bort adtak el. Idén biztosan nem lesz ennyi, és várhatóan, ami készül, az is drágább lesz - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.