Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2016. November 05. 07:42, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu

Ismét élettel telhet meg a Sport utcai pálya

Ismét élettel telhet meg a Sport utcai pálya

A városnak nem kerül pénzébe, a szövetség támogatásából újul meg a kerékpárospálya.

Nincs használható pályakerékpáros teknő Magyarországon. Kettő van az országban, az egyik a budapesti Millenáris Velodrome, a másik a Koppány-parti városban lévő elhanyagolt építmény. Utóbbinál nagy változások várhatóak a jövőben.

Július utolsó hétvégéjén a pályakerékpárosok és a Millenárist kedvelők összefogtak és saját erőből, kézi munkával próbálták használhatóvá tenni a betonteknőt. A 412 méteres körön körülbelül négy évtizede volt rendes felújítás, azóta csak mállik, porlad, reped a beton, az alap teljesen kimosódott. A pályán egyre nagyobbak a lyukak, és így érthetően nem lehet biztonságosan versenyezni rajta. Ennek ellenére augusztus közepén minden korcsoport számára itt rendezték az országos bajnokságot.

Az 1984-ben, Gábor István kezdeményezésére épült tamási pálya hónapokon belül megújulhat. Nagy felújítás soha nem zajlott rajta, kisebb toldozgatás-foltozgatás történt csak a létesítményen. A város önkormányzata – mint tulajdonos és támogatott – partnerként állt a projekthez, Porga Ferenc polgármester személyesen egyeztetett a szövetség elnökével. A terv kapcsán rendszeres egyeztetések zajlanak a kerékpáros szervezetek és a helyhatóság között.

– A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) 28 millió forintos támogatásából teljesen megújul a teknő, amely 2017 március végére elkészülhet – mondta el Cseke István, az önkormányzat sajtóreferense. – A város tulajdonában lévő pályán utánpótlásversenyeket és nemzetközi edzőtáborokat lehet majd rendezni. A kiszolgáló létesítmény renoválására egyelőre nincs forrás, a szövetségtől van ígéretünk, hogy második körben egy a XXI. század igényeinek megfelelő klubház kialakítására külön dotációt biztosít az MKSZ.

A Tamási Kerékpáros Club fiataljai jó eredményeket értek el az elmúlt években, ezért került ismét napirendre a pálya felújítása. – A Ferencvárosban voltam edző, 1989-ben jöttem Tamásiba – nyilatkozta Uhrin János, a klub elnöke. – Akkor összefogással befoltoztuk a beton futófelület lyukait. Hat-hét évvel ezelőtt már nagyon rossz állapotba került, kamionosok, motorkerékpárosok fordulnak meg a területen. Az MKSZ előző elnöksége idején már felmerült a felújítás, végül a kiemelt sportági fejlesztéseknél közreműködőként részt vevő Beruházási, Műszaki-fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) lépett az ügyben. Túl sok az anomália a pálya körül, így nem vagyok túl optimista a jövővel kapcsolatban…

A hivatalosan 383 méteres körön 2007-ben rendeztek utoljára megmérettetést. Tamásiban – csakúgy, mint a megyeszékhelyen – két kerékpáros egyesület működik. A Tamási MTB SC utánpótlás sportolói is szívesen használják majd a pályát edzésre, ezzel segítve az önkormányzatot a kihasználtság és folyamatos üzemeltetés fenntartásában.

Módosították a megvalósítási határidőt

A kerékpárpálya fejlesztése a MKSZ által megvalósítani kívánt projekt. A kerékpársportág jelenleg kiemelt sportági státuszban van, ezért van lehetőség a különböző fejlesztésekre. Az eredeti ütemezés szerint 2015. május 31-ig kellett volna megvalósulnia a korszerűsítésnek, azonban a szövetség szervezeti problémái (elnökváltás) és bürokratikus akadályok miatt ez nem történhetett meg. A szövetségnél végül kezdeményezték a megvalósítási határidő módosítását. A sportág szerelmesei abban bíznak, hogy az engedélyezés és közbeszerzés lebonyolítása után végre eljön a kivitelezési munkák ideje.

A belső és külső ív is szélesedik

Az önkormányzat 2015-ben adta a Tamási Kerékpáros Club használatába a Sport utca végén található pályát. A tervek szerint első ütemben a kör új betonburkolatot kap vasbetonlemezzel, amelynek eredményeként az eddig 4,3 méter széles kerékpárpálya belül 75 centiméterrel, külső ívén pedig 50 centiméterrel szélesedik. A második ütemben várhatóan a meglévő kiszolgáló épületet újítják fel. A város integrált településfejlesztési stratégiájában – a településfejlesztési koncepcióval és az Európa 2020 stratégiával összhangban – szerepel a kerékpársport fellendítése, a kerékpárpálya felújítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.