Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 25. 14:33, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Itt az Aranycsapat-mozdony

Itt az Aranycsapat-mozdony

A FourFourTwo megszerezte a pénteken leleplezendő, a legendás futballválogatottnak emléket állító lokomotív képét.

A Nyugati pályaudvaron mutatják be pénteken a legendás londoni 6:3 évfordulóján azt a villanymozdonyt, amelyet a legendás magyar labdarúgó Aranycsapatnak állít emléket, és a klasszikus tizenegy tagjainak arcképével fut majd a síneken. A 1047-es Taurus, Siemens-gyártmányú 230 km/óra végsebességre képes, 86 tonnás mozdony a MÁV tulajdona, tudtuk meg T. Hámori Ferenc újságírótól, az Indóház magazin főszerkesztőjétől. A nagy diadal után 58 évvel, november 25-én megrendezendő, 11 órakor kezdődő ünnepségen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mond majd beszédet, de a szervezők szerint jelen lesz az eseményen Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a csapat még élő két tagja, a Nemzet Sportolói is.

A mozdony látványos "becsomagolása" nem az első hasonló magyarországi kezdeményezés, a GYSEV három mozdonya kapott korábban díszes ruhát, ezek Joseph Haydnnek, Széchenyi Istvánnak és Liszt Ferencnek állítottak, állítanak emléket, bár ez a kifejezés itt nem igazán helyes, hiszen mozgó emlékművekről van szó.

A FourFourTwo magazin birtokába jutott az a látványterv, amelyben a mozdonyt megálmodó Németh László és Szauer Mátyás először ábrázolta a leendő végeredményt, a becsomagolt mozdonyt, amely szinte önálló képzőművészeti alkotásnak is tekinthető. Mostantól bárki felfigyelhet a látványos jelenségre a sínek mentén, hiszen a Széchenyi- és Liszt-mozdonyhoz hasonlóan az Aranycsapat-mozdony is részt vesz majd a napi vasúti forgalomban.

A labdarúgás történetét megváltoztató, nagyszerű magyar győzelemmel végződő mérkőzés, amelynek során Anglia először szenvedett vereséget a brit szigeteken kívülről érkező csapattól, a magyar sport talán legemlékezetesebb kilencven perce. Erre a találkozóra emlékeznek majd a hagyományosan a meccs eredeti időpontjában, 15 órakor kezdődő összejövetelen is, az óbudai Régi Sipos Halászkertben, a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos ünnepségén.

Az FourFourTwo.hu és az MNO mindkét eseményről a helyszínről számol majd be olvasóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok