Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 12. 14:39, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

A Hiteltársulás a megoldások napját tartotta pénteken, amelyen elhangzott, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat.

A civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja azt - írja a Magyar Hírlap.

Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája a Magyar Hírlapnak azt mondta, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat. Várhatóan az állam és a civil szféra közösen hozza létre úgy, hogy az állam garanciát ad, a civilek pedig a versenyképességet. Kijelentette: a civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja. Ugyanis a kétmilliárd forintos induló tőke könnyen előteremthető, hiszen kétezer civil egymillió forintjából megvan. Az ötletgazda hozzátette, egyetlen kérésük az államhoz a gyorsított bejegyzés megoldása.

Doubravszky György szerint azért van szükség új bankra, mert egy 21. századi pénzintézetet nem lehet 20. századi alapokra építeni. Ez azért jó az államnak, mert precedenst teremt arra, hogy a „civilek” – minimális állami segítséggel – képesek megoldani problémájukat. Kedvező a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az önkormányzatoknak, mert itt lesz a legkedvezőbb kondíciójú a számlavezetés. Azért jó a hiteleseknek, mert a Nemzeti Eszközkezelővel együttműködve lefedi a „frankcsapdaprobléma” teljes körét.

A téma súlyát mutatja, hogy a pénzügyi felügyelet adatai szerint jelenleg 1,22 millió lakossági jelzáloghitel van, amelyből 142 ezer a bedőlt hitel, s mintegy háromszázezer ügyfél késik a törlesztéssel. Jövőre több ponton is változik a bírósági végrehajtásról szóló törvény. Az árverezések közötti idő lerövidül, és megszűnik a végrehajtások szóbeli licitálós szakasza – helyette a teljes folyamat az interneten zajlik majd. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához 2011 első fél évében 198 166 ügy érkezett, ami 23 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakának 160 518 ügyéhez képest. Ingatlanárverésre ez idő alatt 1376 alkalommal került sor, amelyek felét tették ki a lakóingatlan-árverések.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő