Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 25. 15:10, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Új gyógyító erőt fedeztek fel?

Új gyógyító erőt fedeztek fel?

Brit természetvédők és kutatók arra keresik a választ, hogy a madarak éneke hatással van-e az emberek mentális állapotára – a kedélyállapotra, kreativitásra és viselkedésre.

A délkelet-angliai Surrey Egyetem azért döntött e téma mellett a National Trust és a Surrey Wildlife Trust szervezetekkel együtt, mert bár sokan állítják, hogy élvezik a madárdalt és egyéb természeti hangokat, tudományos háttér nincs emögött. Számos kutatás vizsgálta már a természet látványának hatásait, kimutatták például, hogy a kórházi betegek jobban reagálnak a kezelésre, ha tájképeket látnak, mint ha a város falait kell nézniük. A természeti hangok hatásait azonban alig kutatták. Korábban már kimutatták, hogy a természet hangjai segíthetnek a stressz hatásait kiheverni – magyarázta Eleanor Ratcliffe, a Surrey Egyetem fiziológusa a BBC hírportálnak.

A kutatás leendő vezetőjeként tovább kívánja részletezni ezt, arra kíváncsi, milyen típusú természeti hangok, sőt milyen fajok azok, amelyeket az emberek szívesen hallgatnak. A háromévesre tervezett kutatás első szakaszában a két természetvédelmi szervezet önkéntesei fognak erre vonatkozó kérdőíveket kitölteni. Ezt követően laboratóriumban végeztetnek el különböző feladatokat emberekkel, miközben különböző madárdalokat hallgatnak. Problémamegoldó és kreatív feladatok egyaránt lesznek, ezenkívül a stressz-szintre gyakorolt hatást is mérni fogják a kutatók.

A National Trust tavaly olyan programot indított el, amelyben arra bátorította az embereket, hogy mindennap hallgassanak öt percig madárdalt, és ezáltal könnyebben szembe tudjanak szállni a téli depresszióval. A madárdal ugyanis közelebb visz a természethez, képes elröpíteni messzi helyekre, előhívni emlékeket, ugyanakkor kevés más hangról lehet ezt elmondani – vélekedett Peter Brash, a szervezet ökológusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során