Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek jelentéseit

Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek jelentéseit

A decemberben záruló üzleti évben kell a távhőcégeknek először alkalmazniuk egy idén év elején életbe lépett törvényi szabályt, amely szerint a kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenkénti bontásban, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szétválasztva kell bemutatniuk az éves beszámolójuk kiegészítő mellékletében. Mindez jelentős többletfeladat elé állítja a piac szereplőit.

Forgon Csaba, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szenior menedzsere elmondta: A távhőtermelő és távhőszolgáltató cégeknek eddig is el kellett választaniuk egymástól a termelő és szolgáltató tevékenységüket. Egy idén született törvénymódosítás értelmében viszont – amelyet a gyakorlatban először most kell alkalmaznia a cégeknek - kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenként, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szükséges feltüntetniük az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. Az éves beszámolókat meg kell küldeni az Energiahivatalnak.

A szabályváltozás összetett feladat elé állítja a távhőtársaságokat, és akadhat olyan piaci szereplő, amelynek gondot okozhat az elvárások teljesítése. A cégek feladata most a megfelelő előkészítés, amely magában foglalja a meglévő szabályzatok átalakítását, vagy egy teljesen új metódus kidolgozását. Mindenképpen ki kell térniük arra, hogyan osztják meg a költségeket és bevételeket az egyes telephelyeken és településeken. A bevételi oldal elkészítése könnyebb lehet, hiszen a lakosság számára termelt, majd kiszámlázott és értékesített mennyiség adott. Probléma jelentkezhet azonban az átalakítás során a költségek és bevételek megbontása körül: fejtörést okozhat például az általános költségek és a tőke megfelelő allokálása az egyes telephelyekre vonatkozóan, hiszen kérdéses, hogy egyes központi tételeket miként lehet területi alapon hozzárendelni azokhoz.

Kérdéses továbbá az is, miként választják majd el a társaságok a termelő és szolgáltató tevékenységet a többi, kapcsolódó funkciótól. A folyamat akadálymentes végrehajtásához ráadásul igen komoly módosításokat kell végrehajtani a céges számviteli és a vállalat-irányítási rendszerekben, ehhez pedig megfelelő mennyiségű munkaerőre és szakértelemre lesz szükség a vállalatoknál.

A szétválasztás kockázatot is hordoz magában, mert ha nem megfelelően valósul meg, az oda vezethet, hogy papíron az egyes telephelyeken aránytalanul magas (vagy éppen alacsony) profit jelenik meg a jelentésekben, és emiatt nem zárható ki az sem, hogy a szabályozó hatóság a távhő-ármeghatározást a későbbiekben éppen egy ilyen torzított adatra fogja alapítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.