Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb eljárást indított Magyarország ellen Brüsszel

Újabb eljárást indított Magyarország ellen Brüsszel

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a médiaengedélyeztetési irányelv nem megfelelő átültetése miatt.

Írja a Bruxinfo, amelyről az atv.hu számol be. Alapos tájékozódás után indította meg az eljárást az Európai Bizottság. A testület az eljárás első szakaszában szokásos hivatalos felszólító levelet küldött Budapestnek, amelyben közli, hogy véleménye szerint a magyar Országgyűlés nem megfelelően alkotott törvényeket az uniós keretjogszabályról.

A lap úgy tudja, egy külföldi műholdas televíziós szolgáltató panaszolta be Magyarországot még tavaly Brüsszelben. A vállalat állítólag szeretett volna műholdas televíziós adásokat sugározni a reménybeli előfizetőinek, ezt azonban csak azzal a feltétellel engedélyezte volna neki a hatóság, hogy rendelkezik magyarországi telephellyel és állandó, Magyarországon bejegyzett cég nyújtja a szolgáltatást. A televízió-társaság azzal érvelt, hogy az uniós jogszabályok értelmében neki joga van határokon átnyúló szolgáltatást végezni.

Bár a magyar törvény nem írja elő kötelezően a magyarországi telephely meglétét, de nem is tiltja meg a hatóságnak, hogy pótlólagos feltételeket támasszon.

A Bruxinfo szerint az Európai Bizottság a panasz nyomán információkat kért Budapesttől, és “mivel nem kapott kielégítő válaszokat a kabinettől, megindította szerdán az eljárást” – tájékoztatott a bizottság. A testület tehát úgy látja, hogy a hatályos magyar törvény ütközik az EU működéséről szóló uniós alapszerződés 56-os cikkével, amely a szolgáltatások szabad áramlásának alapelveit fekteti le, valamint az engedélyezési irányelv 3-as és 6-os cikkével, mindent összevetve pedig “aggályaink szerint a magyar médiaengedélyezési rendszer nem felel meg az európai uniós előírásoknak”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt