Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 28. 15:08, kedd | Belföld
Forrás: mti

Javult Magyarország levegőjének minősége márciusban és áprilisban

Javult Magyarország levegőjének minősége márciusban és áprilisban

Országos szinten 15 százalékkal, a nagyobb városok forgalommal terheltebb részein viszont akár 35 százalékkal is csökkent a levegő nitrogén-dioxid szennyezettsége, főként a kijárási korlátozások hatásaként

- közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások hatására csökkent a közlekedésben résztvevők száma és az ebből eredő kibocsátás mértéke is, emellett a meteorológiai hatások is szerepet játszottak a levegő minőségének javulásában - részletezték.

Rámutattak, hogy ugyanakkor a kijárási korlátozások, valamint a hatósági karanténok miatt a lakosok több időt töltenek otthon, így a fűtési igény is megnőtt. A lakossági szilárd tüzelésből eredő kisméretű részecske (PM) szennyezettség kompenzálta a közlekedésből származó PM-kibocsátás visszaesését. A kisméretű részecske szennyezettségben a mérőműszerek ezért nem mutattak jelentős változást 2020 március-áprilisában az előző év azonos időszakához képest.

A járvány hatására bekövetkezett gyárleállások is hatással voltak az egyes városok levegőminőségére, helyi szinten az elmúlt egy-két hónapban javulás tapasztalható az egy évvel korábbi adatokhoz képest - tették hozzá a közleményben.

Az Agrárminisztérium megjegyezte, hogy az ipari kibocsátások hatása a levegőminőségre az elmúlt években bevezetett környezetvédelmi előírásoknak és korszerűbb technológiáknak köszönhetően általában kisebb, mint a közlekedésből vagy a lakossági szilárd tüzelésből származó kibocsátásoké.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.