Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 05. 09:34, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jelentős fordulat az ipari termelésben, 13 hónap után éves alapon is nőtt az ágazat teljesítménye

Jelentős fordulat az ipari termelésben, 13 hónap után éves alapon is nőtt az ágazat teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 februárjában az előző év azonos időszakához képest 13 hónap után újra nőtt az ipari termelés volumene, a növekedés mértéke 1,8 százalékot tett ki.

A teljesítmény bővülése az előző hónaphoz képest még magasabb volt, januárhoz képest 3,5 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye - emelte ki a KSH első becslése után pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), idézve Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt.

A rendkívül pozitív eredményekhez a feldolgozói alágak többsége hozzájárult, különös tekintettel a járműgyártásra, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártására - tették hozzá. A javuló belső kereslet mellett az ipari teljesítmény alakulását kedvezően befolyásolta az export volumenének kismértékű növekedése is. A közlemény szerint mindezen túlmutatóan a termelési kondíciók pozitív változását a Vörös-tengeri szállítási útvonalak januári akadályoztatását követően, a hosszabb útvonalon helyreálló beszállítói láncok is támogatták.

Hangsúlyozták, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés mértékét, amely érdekében elengedhetetlen az ipar teljesítményének további bővítése. Ezt a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programmal segíti. Az ipari termelés volumenének növekedéshez emellett az otthonfelújítási program is érdemben fog hozzájárulni - közölte az NGM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: