Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 19. 14:11, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Jelentős szerkezeti átalakítás várható a Volánbusz Zrt.-nél

Jelentős szerkezeti átalakítás várható a Volánbusz Zrt.-nél

A Magyar Hírlap értesülése szerint átszervezés előtt áll a Volánbusz Zrt.

Úgy tudni, a cégvezetés olyan tanulmányokat készíttet, amelyek szerint más formában működne a Budapest környéki elővárosi és a távolsági forgalom. Az utóbbit például kiszervezné a társaság, azaz alvállalkozók vagy más Volán üzemeltetné a járatokat.


Az átszervezés részeként a főváros ötven kilométeres körzetében üzemelő Volánbusz-járatok a BKV-hoz hasonlóan a Budapesti Közlekedési Központ irányítása alatt működnének. Így az ország legnagyobb autóbusz-vállalatának szolgáltatási területe jelentősen csökkenne. Az átalakítás összefügg a Nemzeti Közlekedési Holding tervezett megalakításával, amely azért jönne létre, hogy a 24 Volán társaság, a MÁV és a BKV is egységes irányítás alatt működjön.

A lap megkereste a Volánbuszt, a kommunikációs osztály azt közölte: a társaság a megrendelő, azaz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium igényeinek megfelelően intézkedik a helyközi járatok esetében. A szaktárca eddig nem válaszolt. Való igaz az is, hogy járműbeszerzések területén a többi Volán cég sem tud sokat felmutatni. A fejlesztés ugyanis nagyon alacsony szintű. Ezen még az sem lendített, hogy a közszolgáltató közlekedési társaságoknak lehetőségük van a Magyar Fejlesztési Banktól hitelt igénybe venniük.

Az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramjában ötvenmilliárd forintot lehet járműfejlesztésre költeni. Ez viszont olyan állami pénz, amit vissza is kell tudni fizetni, azaz csak megtérülő beruházásokhoz lehet igénybe venni. Az MFB azt közölte a lappal, hogy eddig 18 társaság – 17 Volán, és a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. – nyújtott be olyan igényt, amelyet a bank jóvá is hagyott. A 18 hitelkérelem összértéke 16,8 milliárd forint, a tényleges folyósítás viszont eddig csak két esetben történt meg: a Kapos Volán és a Vasi Volán hívott le 562 millió forintot. A legnagyobb igényelt hitelkeret az MVK-é 3,9 milliárd forintos összegben, a legkisebb pedig a Bakony Voláné 150 millió forinttal, a többi Volán négyszáz-nyolcszáz millió forint igénybe vételére szerződött. A járműfejlesztések viszont ennek ellenére nem indultak be. A lap értesülé¬se szerint a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, illetve az NFM vezetése egyelőre nem adott erre engedélyt. Az MNV és az NFM közös munkacsoportot hozott létre az autóbusz-beszerzésekkel kapcsolatos döntések előkészítésére.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.