Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Február 14. 18:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjait az NVB

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjait az NVB

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjainak mintáit hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült.

Az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása, ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét".

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. A levélben szavazók szavazólapján - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek, helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.

A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, valamint a szavazás napja (április 3.). Feltüntették rajta azt is, hogy érvényesen szavazni kérdésenként csak egy válaszra lehet, a válasz feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal, például (X) vagy (+).

A levélben szavazók szavazólapján a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A szavazólapon szerepelnek a népszavazásra feltett kérdések is, a következő sorrendben: "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

A kérdések mellett található az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika.

Mindkét szavazólap A4 méretű, és világoskék szalag keretezi.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen egynapos határidővel bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.