Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 29. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jóváhagyta a szlovák parlament a veszélyhelyzet ismétlődő meghosszabbítását

Jóváhagyta a szlovák parlament a veszélyhelyzet ismétlődő meghosszabbítását

Jóváhagyta a szlovák parlament hétfőn azt az alkotmánytörvényt, amely lehetővé teszi Igor Matovic kabinetje számára, hogy az októberben bevezetett veszélyhelyzetet ismétlődően meghosszabbítsa.

A jogszabály - amely a háború, háborús helyzet, rendkívüli állapot és veszélyhelyzet idejére vonatkozó állambiztonsági törvény címet viseli - több mindenben kibővíti a kormány jogköreit, elsősorban lehetővé teszi, hogy a kormány akár többször is meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet, amely a korábbi jogállapot szerint legfeljebb 90 napra volt elrendelhető. A jogszabály azzal is számol, hogy az állam veszélyhelyzet idején az eddiginél nagyobb mértékben korlátozhatja az alapvető emberi jogokat, köztük a mozgásszabadságot és a magánélethez való jogot is.

Az alkotmánytörvényről - amelyet a kormány már három hete jóváhagyott - gyorsított eljárásban döntöttek.

A jogszabályt hevesen ellenezte az ellenzék, de jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. Bírálói leginkább azt kifogásolták, hogy annak alapján a kormány a végtelenségig meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy a kormány bármilyen mértékben és formában kibővítheti a lakosságra vonatkozó mozgáskorlátozásokat, és kényszertartózkodást írhat elő. Az alkotmánytörvény - amelynek elfogadásához háromötödös többségre volt szükség a 150 fős pozsonyi parlamentben - 91 igen, illetve 1 nem voksot kapott, az összes ellenzéki, illetve párton kívüli képviselő tartózkodott a szavazástól.

Az alkotmánytörvényt korábban kétszer sem sikerült elfogadtatni, mivel az egyébként alkotmányozó többséggel rendelkező centrista-liberális szlovák kormánykoalíciónak - részben a karanténintézkedések miatt - ehhez nem volt jelen elég képviselője a parlamenti ülésen. A helyzetre a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hétfőn hatályba lépett rendelete szolgáltatott megoldást, az ugyanis lehetővé tette a koronavírusteszten pozitívnak bizonyult kormánytagok és parlamenti képviselők munkába járását, akárcsak az államfőét, ha ő is elkapná a fertőzést.

A rendelettel összefüggésben a legnagyobb szlovák ellenzéki párt vezetője, Robert Fico "színtiszta fasizmusnak" nevezte a Matovic-kormány tevékenységét.

Ha az alkotmánytörvényt a kormánykoalíció nem tudta volna jóváhagyni a törvényhozásban, akkor december 29-én lejárt volna az októberben bevezetett veszélyhelyzet, és így több korlátozó intézkedés - köztük a december 19-től bevezetett kijárási tilalom is - hatályát vesztette volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése