Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő egyes ügyintézések és eljárások - derül ki a kormány honlapján közzétett jogszabálytervezetből. A hatásvizsgálati dokumentum szerint az ellátásokra vonatkozó szabályozás módosítását az indokolja, hogy a Magyary-program egyszerűsítési programjának elfogadásáról szóló kormányhatározatban előírták a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő eljárások egyszerűsítését.

Azt írták, hogy a tervezett intézkedéssel a lakosság adminisztratív terhei csökkennek, és egyszerűsödik az ügyintézés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombatig várja a véleményeket a tervezethez, amely több jogszabálynak, illetve azok mellékleteinek a módosítását tartalmazza. A változtatás érintené a nyugellátás iránti igény bejelentésére szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap adattartalmát, a nyugellátás iránti igény bejelentéséhez csatolandó iratokat, a kivételes nyugellátás megállapítása, emelésének engedélyezése és az egyszeri segély engedélyezése iránti kérelem benyújtására szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap kitöltéséhez szükséges adatok körét.

A tervezetben előírják: át kell alakítani az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapját avégett, hogy átláthatóbb legyen, segítse elő az ügyfelek tájékoztatását, a szükséges adatlapok és elektronikus űrlapok egyszerűbben hozzáférhetőek legyenek, egyértelműen legyenek felsorolva a kérelemhez csatolandó dokumentumok, és könnyebb legyen tájékozódni a vonatkozó jogszabályok felől. Az adatlapokat és az elektronikus űrlapokat úgy kell átalakítani, hogy a kérdések egyértelműek legyenek, lehessen tudni, mely kérdésekre kell feltétlenül válaszolni, továbbá meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az ügyfél több módon is időpontot kérhessen személyes ügyintézéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk